Mám dotaz jestli někdo chováte tyto alexandry celoročně venku. Já je chovám už skoro 20 let a netroufnul bych si je nechat v zimě venku. Ale loni si jeden kolega bral ode mě odchov a tvrdil, že je venku má celý rok. Já jsem mu říkal, že ti moji hnízdí už v únoru a on na to, že u něj až v dubnu až se oteplí. Nezdá se mi to jako dobrý nápad zkoušet co ptáci vydrží.
Zdravím, tak když se podíváte na jeho původ, tak by to mělo být jasné, že by to byl risk.
Alexandr růžový (Psittacula alexandri) - Jihovýchodní Asie
Alexandr rudohlavý (Psittacula cyanocephala) - Indický subkontinent
Je také jasné, že jsou už domestikovaní, ale i přesto bych je venku jen tak nechoval. Zimoviště by mělo být v zimě bez průvanu a temperované ideálně na teplotu 10 - 15°C. Pokud není možnost přitápění, tak vnitřní prostor by měl udržet teploty nad bodem mrazu, jinak můžou umrznout nožky. Venkovní část by měla být chráněna před deštěm, sněhem a větrem. Tyto druhy často hnízdí již v průběhu zimy (leden,únor). V tomto období je vytápěný vnitřní prostor nutností. S pozdravem Zappe
PS: doufám, že nevadí, že jsem přidal rudohlavé i když mají trochu jiné nároky, ale je to jeden druh, celkem podobný a u chovatelů jsou oblíbený.
Přesně tak je chovám, koncem listopadu je stěhuji do zimoviště a během února začínají hnízdit. Přitápím na 13°C. A rudohlavé mám taky a podle mě mají úplně stejné nároky, hnízdí i ve stejnou dobu.
já bych to neriskoval asi chovám sice alexandry velke a male v celeročních volierách se zálety kde mam při mrazech cca -20 °C asi 12°C a při menších okolo 17°C v tom to mi hnízdi alexandři velci ale mali ti mi začínaji hnizdit v době kdy už všem známým mladata opouštějí hnízdo
Riskovat to nebudu, nemám důvod. A kdo to takhle praktikuje tak se tady asi chlubit nebude. Zajímalo mě jen jestli to vůbec u někoho funguje jak mi to tvrdil zmiňovaný kolega.
Alexandr růžový sice patří mezi poměrně odolné papoušky, ale celoroční chov venku v podmínkách České republiky je mezi chovateli poměrně diskutované téma. Někteří chovatelé skutečně alexandry růžové drží celoročně ve venkovních voliérách s dobře izolovaným a bezprůvanovým záletem, kam si ptáci mohou kdykoliv zalézt. Často uvádějí, že si na nízké teploty postupně zvyknou. To ale neznamená, že je to pro všechny jedince optimální nebo bez rizika. To, co popisujete s hnízděním, je zajímavý postřeh. Ptáci zimovaní v mírně temperovaném prostoru často začínají hnízdit už v únoru, zatímco jedinci vystavení přirozenému chladu venku bývají reprodukčně aktivní později, často až v březnu nebo dubnu.
Mě právě přijde přirozenější když ptáci začínají hnízdit až na jaře tím jak se zvyšuje teplota a prodlužuje se den. V zimovišti mám sice každý rok od vousatých odchovy ale není to žádná hitparáda. Vyjímečně měl loni jeden pár 4 mladé ale nejčastější odchov jsou dva kusy. Přičítám to právě tomu, že i když prodlužuji den a přitápím tak nikdy ty podmínky nebudou takové jako venku. Myslím sluneční svit, déšť a větší pestrost krmení.