Dobrý den, rád bych se poradil ohledně výběru hnízdní budky pro papoušky nádherné. Jaké rozměry budky se vám v praxi nejvíce osvědčily? Preferujete budky z masivního dřeva, nebo používáte i překližku? Jak velký vletový otvor doporučujete? Přidáváte do budky nějakou podestýlku, nebo ji necháváte prázdnou?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 28.07.2026, 17:43:47
A tahle odpověď je dobrá k čemu?
Schválně jsem, jako naprostý laik, malinko hledala. AI mi napsala, že budka o základně 20x20 cm a vysoká 30 cm, teta Wiki základna 30x30 cm a výška 100 cm. Už teď bych byla zmatená.
Nicméně nabízí se otázka, proč zadavatel nekonzultuje s chovatelem. Nebo se nerozhlédne a nevyptá v nejbližší Zoo.
Zdravím, tak je to dotaz začátečníka, ale každý z nás začínal. Takže doporučení - literatura, chovatelské portály a net.
Papoušek nádherný(Polytelis swainsonii) - vertikální budky z masivního dřeva 25x25cm, výška 60cm a vletový otvor 8cm. Tohle dřevo má stabilnější mikroklima a ptáci ho rádi okusují, což stimuluje k hnízdní. Vnitřní pletivo nebo zářezy pod otvorem jsou nutné pro bezpečný výlez ptáků. Překližku je možné také použít, ale má horší izolační vlastnosti a při okusování hrozí riziko odlupování lepidel. Jelikož papoušci si hnízdo nestaví, proto je nutné vše připravit - hobliny a tlející dřevo, vrstva 5-10cm vlhká smíchaná směs. Na dně pevně stlačte, samice si v ní sama vyhrabe důlek. Piliny nejsou vhodné= prach z pilin může ucpat dýchací cesty čerstvě vylíhlých mláďat. Zappe
Děkuji. Jsem začátečník a informace se dost rozchází. Je pravda, že najít se dá spoustu informací ale přece na praktickou zkušenost chovatele nemá nic.
Zdravím, no chodí nebo nechodí je celkem pravda, ale proč? Kvůli některým rejpalům, zesměšňovačům, kterým to celkem prochází a který měli být dávno zablokováni. A zase stejně není chovatel jako chovatel a také není rada jako rada. Je lepší se zeptat více chovatelů, ale počítat třeba i s tím, že málokterý z nich je ochoten se podělit o své zkušenosti. A zmíněné ZOO, tak tam je to ještě horší…už se nedrží, že určitý odborník se stará o "svůj rajón", ale je přidělený kdekoliv. Takže zeptat se, vyhledat informace a pak si udělat svůj názor. Zappe