Prosím o radu nějakého chovatele aymar, nejlépe přímo s touto zkušeností. Mám venku v kleci samečka aymary, kterého jsem na jaře koupila se značně přerostlými drápky, doufala jsem, že při šplhání po drsnějších větvích jehličnanů se to alespoň trochu obrousí. Bohužel se tak nestalo, musím to řešit, neboť sameček se sice pohybuje celkem dobře, ale nedaří se mu díky tomu při páření udržet na samičce. Určitě by se mu ulevilo. Můj veterinář s ptáky moc zacházet neumí, stříhám drápky psům a ostatním papouškům. Aymara je ale jiný, je to šplhavec, mám proto obavu, zda jsou jeho drápky utvářené stejně. Nerada bych ho střihla. Uvažovala jsem i o pilníku, ale to bych ho trápila velmi dlouho. Děkuji za dobrou radu. :-)
Dobrý den, mně se to stává pravidelně u chovných párů - během hnízdění mají velmi bohatou potravu a velmi málo pohybu (samice tráví většinu času v budce a samec se jen přesouvá od budky k miskám), takže v době vylézání mladých z budky už mají drápy jako šavle. Řeším to po odstavu mláďat ostříháním kleštičkami na psí drápky (jsou to takové ty jakoby nůžky), které jinak používám i na malé pejsky i na kočku. Princip je stejný jako u ostatních papoušků - když máte pocit, že se blížíte cévce, krájejte půlmilimetrové plátky, ať ptácíčka nestřihnete do krve. Podle toho, co píšete, máte zkušeností dost, tak s tím nebudete mít problém.
Jo, mívám po ruce i Ajatin nebo Septonex - kdybych přece jenom drápek zastřihla,stříknu to a hotovo.
Jinak mimo dobu odchovu moje aymary problém s drápky nemají, zvládnou si je obrousit při šplhání po větvích.
Přeji Vám hodně radosti s těmito báječnými papoušky, Lucie D.
Jak vidím z fotky, tak mají moc tenké větvičky. Chce to mnohem tlustší větve nebo desky a ještě trochu pod sklonem, aby ty špičky drápků byly skutečně často v obrušování. Pak ten problém nepoznáte.