Aktuálně: 3 968 inzerátů206 538 diskuzních příspěvků18 210 uživatelů

KARANTÉNA

cone (neregistrovaný) 12.12.2011, 15:14:44 xxx.xxx.67.3
Máte představu jaká že karanténa je vlastně karanténou? Všichni nebo téměř všichni dají nově příchozí přírůstek stranou od ostatních a vyhodnocují nového jedince, jeho chování, příjem potravy, trus, kondici, opeření. Ale to není karanténa! Skutečná karanténa by měla být pokud možno v jiném objektu a obsluhována jinou osobou, která by nové přírůstky obstarávala. No, myslím, že takovou karanténu asi mnoho z nás nemá, takže případný přenos přes dotyčného človíčka či přes "karantenovaného" jedince přímo dále - nevychází to na stejno? Rád bych zde uvítal vaše postřehy, způsob izolace nově dovezených jedinců a vše více či méně jen k tématu zadání,děkuji.
anonymní (neregistrovaný) 12.12.2011, 17:13:05 xxx.xxx.127.240
Ideálom by bolo umiestnenie v inej miestnosti, budove a tak, aby kanalizácia viedla zo "zdravých" priestorov do karantény - ak je spoločná. Obsluha musí najprv porobiť nevyhnutné práce v "zdravých" priestoroch a až na koniec v karanténe. Pozor aj na prenášanie rôznych pomôcok, obalov a pod. Smer pohybu vždy MUSÍ byť v smere "zdravé" priestory - karanténa. Nie je to úplne 100% riešenie ale hodne pomôže
anonymní (neregistrovaný) 12.12.2011, 17:31:07 xxx.xxx.200.189
co napsat jiného, aby člověk neopakoval již výše uvedené? co nejvzdálenější umístění karantény od chovu, ideálně jiný objekt nebo aspoň patro, pohyb od "zdravých" - tj. krmím, uklízím nejprve ve stávajícím chovu, v karanténě až naposled, samostatné misky, samostatně se mejou, převlékat se, šátek na hlavu,mytí rukou... když mi dítko chodilo na kroužek "chovu exotického ptactva", první jeho cesta byla do koupelny do vany a všechny hadry do pračky.
Peťula
Peťula 12.12.2011, 17:54:48 xxx.xxx.6.82
Dobrý večer, myslím, že ideální přísnou karanténu si dovedeme představit takřka všichni. Často se dočítáme různé střípky i v odborných časopisech. Takové chovy považuji já osobně za chovy na vysoké úrovni plné vzácných exemplářů. Ale jsme bez urážky národ andulkářů, takže dost často jsou naše podmínky zcela jiné. Znám chovatele, kteří si dovezli do chovu nějakou infekční nemoc, tragické následky je přiměli ke změně náhledu na věc, tak jak je tomu u většiny životních zkušeností. U spousty dalších malinkých chovatelů pár kousků, jako jsem třeba já, se však karanténou stává držení nového ptáka v jiné místnosti, čištění misek a klece desinfekcí, mytí rukou a přezouvání při přechodu ke "zdravým ptákům". Také doba držení závisí na tom, zda se pták projevuje zcela normálně, či zda vzbuzuje nějaké pochybnosti. Děkuji za poznatek výš o směru od zdravého chovu ke karanténě, to jsem si nikdy neuvědomila. Dovolím si zvídavou otázku. Jak dlouhou dobu dodržujete dle svých možností odloučení papouška od ostatních?
anonymní (neregistrovaný) 12.12.2011, 18:24:38 xxx.xxx.200.189
u nového přírůstku než jsou výsledky testů na cirkovirózu, APV, chlamydie, koprologický a bakteriologický rozbor trusu.
cone (neregistrovaný) 12.12.2011, 18:58:51 xxx.xxx.67.3
Osobně držím nový přírůstek odděleně o dvě patra výše v samostatné místnosti po dobu cca 4 týdny a testy neprovádím. Není to v mém případě ta pravá karanténa, jen zkoumám všechny projevy papouška, aby po zařazení ke svému protějšku nebyl utlačován a omezován hlavně v příjmu krmení .Velmi luxusně provedenou karanténu/ v pravém slova smyslu/ jsem viděl u ing.Nedělnika - zájemci ji mohou spatřit na snímku v čas. NováExota - dvojčíslo 7-8/2010 str.24.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.