Aktuálně: 4 425 inzerátů179 596 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Sova pálená

Tyto alba

Sova pálená

Tyto alba

Sova pálená

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 29-44 cm
  • Hmotnost: 200-350 g
  • Počet vajec: 4-7 ks
  • Inkubační doba: 30-34 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Myši
Sova pálená
Kam se řadí?

Sova pálená

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Strigiformes - sovy
  • Čeleď: Tytonidae - sovovití
  • Podčeleď: Tytoninae
  • Rod: Tyto - sova
Sova pálená
Kde žije?

Sova pálená

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 14:30
23 985 3 minuty čtení

Znaky

Sova pálená má jemné nadýchané peří. Závoj kolem obličeje je pohyblivý a umožňuje výraznou a silnou, nám nesrozumitelnou mimiku, kterou vnímáme jako úšklebek. V klidu působí sova vážně. Její hlas je možno označit jako skřípání, sténání a chrčení. Má dlouhá poměrně špičatá křídla, rozpětí asi 90 cm. Je ptákem výrazně nočním.

Prostředí

Sova pálená je na Zemi značně rozšířená, převážně v tropických oblastech. V Evropě se vyskytuje takřka výhradně v blízkosti lidských sídel a hnízdí v kostelních věžích, v polních stodolách, ve zříceninách a jiných málo frekventovaných budovách.

Rozmnožování

Hlavní doba hnízdění je v květnu, na jihu v dubnu a dokonce i dříve. Vejce leží bez jakékoli podložky vždy ve skrytém koutě a sovu přitom neruší ani blízký hlas zvonu. Mnohdy hnízdí také v holubníku, někdy holubi odlétají, jindy si na cizího vetřelce zvyknou. Samice sedí od začátku na 4 až 7, v dobách s hojností potravy i na 11 vejcích, takže vylíhlá mláďata jsou později velmi různě velká. Sezení na vejcích trvá 30 až 34 dny, péče o mláďata 8 týdnů. První týden zůstává samice na hnízdě a samec přináší potravu pro celou rodinu. Tou dobou potřebuje soví rodina asi 100 myší měsíčně.

V letech chudých na potravu zaostávají nejslabší mláďata brzy ve vývoji a rodiče je snědí nebo jimi nakrmí jejich sourozence. V letech, kdy je nadbytek myší, mohou některé páry zahnízdit znovu na podzim. Mladí ptáci se někdy toulají daleko. Po prvním přezimování pohlavně dospívají a kde se pak zahnízdí, tam zůstávají po celý zbytek života. V místech, kde nemají sovy pálené možnosti hnízdění, jim mohou přátelé přírody vyvěsit vhodné ptačí budky s vchodem o průměru pěsti a s tmavým zákoutím. Tyto budky však většinou obsadí městští holubi.

Potrava

Převážně myši. Je-li jich dostatek, nahromadí sovy v místě, kde hnízdí a spí, zásobu ulovených myší. V letech chudých na myši tvoří vysoké procento v potravě drobní ptáci, hlavně ptačí mláďata a lehko ulovitelní ptáci, kteří se zdržují na zemi, ojediněle i můry. Jako přísně stálý pták je sova pálená vydána na milost zimním mrazům. Když je sněhová pokrývka vyšší než 7 cm, je situace sovy obtížná a v oblastech, zasněžených v roce dále než 40 dní, se nemůže po delší dobu udržet. Proto je v Rusku tak vzácná.

Ani ve střední Evropě nehnízdí v nadmořské výšce nad 500 m.

Mladé sovy pálené se toulají po širém okolí a mohou se zdržet tam, kde se - obvykle krátkodobě - přemnožily myši.

Sova pálená loví takřka výhradně jen v noci. Svůj úkryt opouští až za pozdního šera a stává se poměrně často obětí silničního provozu. Kdysi umožňovaly sovám zimní lov pod střechou polní zemědělské stodoly. Dnes takové příležitosti rychle mizí. Proto patří dnes sova pálená ve střední Evropě k ohroženým ptákům. Naproti tomu velice světlá jihoevropská rasa je velmi hojná.

Všeobecně

Protože se u sovy pálené vyvinulo během vývoje několik zvláštních morfologických znaků, jimiž se liší od ostatních sov, tvoří tento druh v řádu sov samostatnou čeleď (Tytonidae).

Názvy ve světě

Sova pálená

Anglicky: Barn Owl, Finština: Tornipöllö, Francouzština: Effraie des clochers, Norsky: Tårnugle, Německy: Schleiereule, Polsky: Kukułka, Slovensky: plamienka driemavá, Španělština: Lechuza común, Švédština: Tornuggla

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma tyrkysováIrena tyrkysováStužkonoska olšováMera olšováKněžice pásovanáVřesová ovce

Foto: http://www.owlpages.com

Podělte se s námi o názor na tento text →