Aktuálně: 6 448 inzerátů160 649 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Kakapo soví

Strigops habroptilus

Kakapo soví

Strigops habroptilus

Kakapo soví

  • Výskyt: Nový Zéland
  • Velikost: 65 cm
  • Hmotnost: 1,5-3 kg
  • Počet vajec: 1-3 ks
  • Inkubační doba: 25-30 dnů
  • Potrava: Plody, semena, ořechy, pupeny...
Kakapo soví
Kam se řadí?

Kakapo soví

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Kakapo - kakapo
Kakapo soví
Kde žije?

Kakapo soví

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 15:16
23 103 2 minuty čtení

Kakapo soví patří mezi největší papoušky vůbec. Je nenápadně zeleně zbarvený, svrchu tmavší, spodní partie jsou spíše žlutavě zelené. Na základní zelené barvě je řada drobných hnědých a žlutých proužků a skvrn. Proužek nad okem je žlutý. Zobák je světle krémový, u kořene je horní čelist hnědavější.

Původně obýval vnitrozemí Nového Zélandu a některých ostrovů, dnes se vyskytuje omezeně na nevelké ploše jihu jižního ostrova v oblasti Cleddau ve Fiordlandu.

Kakapo soví žije skrytým nočním životem, ponejvíce se pohybuje po zemi, ale šplhá obratně i po stromech. Živí se různými plody a semeny, ořechy, pupeny, květy, kořeny, někdy i houbami a drobnými živočichy. Jedinečný je jeho způsob požírání listů a lodyh bylin. V zobáku je přežvykuje a saje z nich chutnou šťávu, zbylou tvrdou hmotu upraví do jakýchsi drobných kuliček, a ty zavěšuje na okolní rostliny Zde je slunce vybělí a jsou nápadné. Ptáci tak upozorní na svou přítomnost.

Kakapové hnízdí nejčastěji v lednu a únoru. Samice klade do zemních děr a prohlubní jedno až tři vejce (převážně dvě), obvykle se líhnou jen dvě mláďata. Někteří autoři uvádějí, že páry hnízdí jen každé dva roky, což může být jedna z dalších příčin jejich omezené početnosti.

Do zajetí se kakapo soví dostal zcela ojediněle, poprvé do Evropy v roce 1845 (londýnská zoo).

Názvy ve světě

Kakapo soví

Latinsky: Strigops habroptilus, Anglicky: Kakapo, Dánsky: Uglepapegøje, Finsky: kakapo, Francouzsky: Strigops kakapo, Holandsky: Kakapo, Italsky: Kakapo, Japonsky: fukurououmu, Japonsky 2: フクロウオウム, Norsky: Kakapo, Německy: Kakapo, Polsky: kakapo, Rusky: Какапо, Slovensky: kakapo sovovitý, Čínsky: 鸮面鹦鹉, Španělsky: Kakapo, Švédsky: Kakapo

Mohlo by vás také zajímat

Sovice sněžnáSovice krahujováHolub Anglický racek-sovička

Podělte se s námi o názor na tento text →