Aktuálně: 4 436 inzerátů179 747 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Sovice krahujová

Surnia ulula

Sovice krahujová

Surnia ulula

Sovice krahujová

  • Výskyt: Evropa, Asie, Severní Amerika
  • Délka: 35-43 cm
  • Hmotnost: 250-370 g
  • Počet vajec: 5-8 ks
  • Inkubace: 25-30 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Drobní savci a ptáci
Sovice krahujová
Kam se řadí?

Sovice krahujová

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Strigiformes - sovy
  • Čeleď: Strigidae - puštíkovití
  • Rod: Surnia - sovice
Sovice krahujová
Kde žije?

Sovice krahujová

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
4 650 2 minuty čtení

Znaky

Sovice krahujová je středně velká sova o rozpětí 75 centimetrů s černě pruhovanou světle šedou hrudí a dlouhým ocasem. V letu připomíná krahujce. Létá nízko, střídavě rychle mává křídly a plachtí. Předtím, než se posadí, se mírně vznese. Aktivní je za dne a zvláště za soumraku. Má chechtavý hlas podobný hlasu sokolů.

Prostředí

Severské jehličnaté i listnaté lesy, zalesněná tundra. Hnízdí s oblibou na zarůstajících místech po lesních požárech a na pasekách v oblasti listnatých lesů.

Rozmnožování

Volání této sovy je slyšet od března, dlouho před táním sněhu. Hnízdit začíná sovice krahujová v polovině dubna ve vyhnilých kmenech, v loňských vraních hnízdech nebo v datlích dutinách. Zatímco samička sedí na vejcích, hlídá sameček v blízkosti a energicky napadá pařáty vetřelce. Obvykle klade sovice 3 až 4 vejce, v letech, kdy je hojnost myší, někdy i 10 a více. Mláďata mohou opustit hnízdo už v přechodném opeření.

Potrava

Když je sovice krahujová sytá, umí se téměř dokonale skrývat. Když dostane hlad, sedá si ráno a večer na zpuchřelý kmen a pozoruje okolí. Útočí rychle a překvapivě. Loví hlavně myši a lumíky, napadá však i ptáky, které plaší ze spánku máváním křídel. Na příkladu úlovku bělokura rousného je zřejmé, že sovice zdolá ptáka téměř dvakrát tak těžkého, než je sama. Při nedostatku potravy přetahuje na značné vzdálenosti a proniká i do jižních oblastí, aniž by však dosáhla střední Evropy jako občas sovice sněžná. V Čechách a na Moravě se výjimečně objevuje jako vzácný zatoulanec. Sovice z nejzazšího severu jsou často poměrně málo plaché a byly už kroužkovateli několikrát uloveny do velkých ručních sítí.

Názvy ve světě

Sovice krahujová

Anglicky: Northern Hawk Owl, Finsky: Hiiripöllö, Francouzsky: Chouette épervière, Holandsky: Sperweruil, Chorvatsky: Sjeverna sova, Islandsky: Haukugla, Italsky: Ulula, Maďarsky: Karvalybagoly, Německy: Sperbereule, Norsky: Haukugle, Polsky: Sowa śnieżna

Mohlo by vás také zajímat

Sovice sněžná

Foto: http://www.owlpages.com

Podělte se s námi o názor na tento text →