Aktuálně: 4 387 inzerátů184 915 diskuzních příspěvků17 889 uživatelů

Sup mrchožravý

Neophron percnopterus

Sup mrchožravý

Neophron percnopterus

Sup mrchožravý

  • Výskyt: Severní Afrika, jižní Evropa a Mala Asie
  • Velikost: 60-70 cm
  • Hmotnost: 1,6-2,5 kg
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 40-42 dnů
  • Potrava: Mršiny
Sup mrchožravý
Kam se řadí?

Sup mrchožravý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Neophron - sup
Sup mrchožravý
Kde žije?

Sup mrchožravý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.04.2014, 13:00
3 572 2 minuty čtení

Znaky

Letící dospělé ptáky je možno si z dálky splést s čápy (velikost a opeření). Zblízka je možno rozeznat kýlovitý ocas a zatažený krk. Opeření není bílé, ale krémové. V prvním roce jsou mladí ptáci zemitě hnědí a mají světlé kraje křídel, ve druhém roce jsou světlejší a pak s každým dalším pelicháním stále světlejší, až v 5. roce získávají šat dospělých ptáků. Rozpětí křídel má sup mrchožravý 150 až 160 cm.

Prostředí

Stepi, pouště a polopouště se skalními stěnami, kde hnízdí. Kromě doby rozmnožování i v nížinách, hlavně v blízkosti smetišť.

Rozmnožování

Samice klade vejce ve druhé polovině dubna, sedí na nich 40 až 42 dny. Mláďata zůstávají v hnízdě 85 až 90 dní, oba rodiče se při krmení střídají. Hnízdo staví ve skalních dutinách nebo alespoň ve stínu pod převisem, někdy hnízdí v malých koloniích.

Potrava

Sup mrchožravý konzumuje mršiny v jakémkoli stavu, mimoto patří do jeho jídelníčku i plži, žáby, ptačí násada, výkaly. Sup mrchožravý je dobrý chodec - jeho chůze se podobá chůzi slepice. Pinzetě podobný zobák tohoto supa se hodí zvláště k vytahování kousků masa malými otvory v kůži. Zobák není tak silný, aby jím pták silnější kůži proklovl. Když se velcí supi rvou o mršinu, musí hladový sup mrchožravý přihlížet z uctivé vzdálenosti. Až když se velcí příbuzní nakrmí, oklovává kosti a požírá krví nasáklou zem.

Názvy ve světě

Sup mrchožravý

Anglicky: Egyptian Vulture, Dánsky: ådselgrib, Estonsky: Raipekotkas, Finsky: Pikkukorppikotka, Francouzsky: Pygargue à queue blanche, Holandsky: Aasgier, Chorvatsky: Crkavica prolaznica, Islandsky: Skarngammur, Italsky: Capovaccaio, Maďarsky: Dögkeselyü, Německy: Schmutzgeier, Norsky: åtselgribb, Polsky: ścierwnik, Portugalsky: Abutre do Egipto, Rumunsky: Hoitar alb, Slovensky: Sup biely, Španělsky: Alimoche, Švédsky: Smutsgam

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek šupinkovýSup bělohlavýOrlosup bradatýSup hnědýKajmanka supí

Foto: http://lananhbirds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →