Aktuálně: 6 447 inzerátů160 634 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Dřemlík tundrový

Falco columbarius

Dřemlík tundrový

Falco columbarius

Dřemlík tundrový

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 53-69 cm
  • Hmotnost: 160-230 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 25-27 dnů
  • Potrava: Ptáci do velikosti kosa
Dřemlík tundrový
Kam se řadí?

Dřemlík tundrový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Falconidae - sokolovití
  • Rod: Falco - sokol
Dřemlík tundrový
Kde žije?

Dřemlík tundrový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
4 858 2 minuty čtení

Znaky

Dřemlík tundrový je o něco menší než poštolka obecná, dorůstá 53-69 centimetrů. Nemá ani lícní pruh, ani podélně skvrnitou hruď či černou ocasní pásku. Hřbet samečka je holubově šedý. Hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 160 – 230 gramů. Vrchní hranice hmotnosti dosahují samice, ty bývají těžší nežli samci.

Prostředí

Oblíbeným prostředím dřemlíků je tundra a lesnatá tundra, rašeliniště v severských jehličnatých lesích. Mladí ptáci táhnou v zimě až do okolí Středozemního moře, staří ptáci jen do střední Evropy, kde se zdržují v nížinách s málo stromy.

Rozmnožování

Dřemlík tundrový má hnízdní areál se v severní Evropě v bezlesých územích tundry. Hnízdí v květnu, až červnu jedou ročně. Hnízdo je vybudováno na zemi. Samice postupně snáší 4 - 5 hustě hnědě skvrnitých vajec, na kterých se v sezení střídají oba rodiče po dobu asi 26 - 30 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu dalších 25 - 27 dnů.

Potrava

Potravu dřemlíka tundrového představují obvykle drobní ptáci do velikosti kosa, ovšem též hmyz a myši. Kořist loví i z třepotavého letu, známého od poštolky.

Dřemlík tundrový je částečně tažný pták, mladí jedinci táhnou až ke Středozemnímu moři a dospělí zůstávají ve střední Evropě. Na hnízdiště se vrací počátkem dubna a odlétá v říjnu až listopadu.

Názvy ve světě

Dřemlík tundrový

Anglicky: Merlin, Estonsky: Väikepistrik, Finsky: Ampuhaukka, Francouzsky: Faucon kobez, Holandsky: Smelleken, Chorvatsky: Mali sokol, Islandsky: Smyrill, Italsky: Smeriglio, Maďarsky: Kis sólyom, Německy: Merlin

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →