Aktuálně: 4 428 inzerátů179 704 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Dytík úhorní

Burhinus oedicnemus

Dytík úhorní

Burhinus oedicnemus

Dytík úhorní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 38-45 cm
  • Hmotnost: 300-535 g
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 26-27 dnů
  • Potrava: Hmyz, ještěrky, myši
Dytík úhorní
Kam se řadí?

Dytík úhorní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Burhinidae - dytíkovití
  • Rod: Burhinus - dytík
Dytík úhorní
Kde žije?

Dytík úhorní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 987 2 minuty čtení

Znaky

Dytlík úhorní je pták větší než holub - rozpětí 85 cm pískové barvy, se žlutýma nohama, velkou hlavou a velkýma očima. Je-li vyplašen, odlétá se schýleným tělem a brzy se ukrývá. Když vylétá, jsou patrné dva bílé pásy na křídlech. Aktivní je v noci, ze tmy vyluzuje daleko slyšitelné volání, které zní jako „triliúúú".

Prostředí

Písčité polopouště a stepi, pustiny a okolí řek v divočině. V minulých staletích byl dytík úhorní rozšířen všude na pastvinách střední Evropy. Od doby, kdy začala být díky intenzivnímu hnojení využívána i ta nejchudší půda, dytík úhorní ve střední Evropě téměř vyhynul, přestože se pokoušel zahnízdit na suchých úhorech. Jeho stav všude silně klesá.

Rozmnožování

Dvě, zřídka tři vejce na holé zemi. Hlavní dobou hnízdění je květen, často další snůška v červnu. Na vejcích sedí oba rodiče 26 až 27 dní a pokoušejí se poskakováním s roztaženými křídly odehnat odtud pasoucí se dobytek, vrány a ostatní vetřelce. Oba rodiče vodí mláďata.

Potrava

Hmyz, především brouci a housenky, dále i ještěrky a myši.

Všeobecně

I když dytlík úhorní obývá polopouštní prostředí, nemůže popřít svou příslušnost k bahňákům. Koupe se ve vodě a nepopelí se jako praví „stepní" ptáci, třebas stepní kurové. Od října do dubna se dytíci zdržují ve východoafrických savanách.

Názvy ve světě

Dytík úhorní

Anglicky: Stone Curlew, Italsky: Occhione, Maďarsky: Ugartyúk, Německy: Triel, Norsky: Triel, Polsky: Kulon

Mohlo by vás také zajímat

Linduška úhorní

Foto: http://www.bird-songs.com

Podělte se s námi o názor na tento text →