Aktuálně: 4 434 inzerátů179 748 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Drozd cvrčala

Turdus iliacus

Drozd cvrčala

Turdus iliacus

Drozd cvrčala

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 21 cm
  • Hmotnost: 43-78 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Červi, hmyz, bobule
Drozd cvrčala
Kam se řadí?

Drozd cvrčala

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Turdidae - drozdovití
  • Rod: Turdus - drozd
Drozd cvrčala
Kde žije?

Drozd cvrčala

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 07.05.2014, 13:00
4 280 2 minuty čtení

Znaky

Cvrčala je dlouhá 21 cm, tj. o 2 cm méně nežli podobně zbarvený drozd zpěvný. Liší se od něj hlavně rezavě červeně zbarvenými boky a světlým kroužkem, který se jí táhne přes oko.

Prostředí

Drozd cvrčala hnízdí ve světlých, ale starých smrkových a březových severských lesích a místy se vyskytuje i v tamních parcích a zahradách.

Rozmnožování

V severských lesích chudých na potravu i na ptáky patří výskavý a do dálky se rozléhající zpěv samečků cvrčaly k nejnápadnějším ptačím hlasům. Páry cvrčal obsazují velmi rozlehlé okrsky. Hnízdo staví nízko v křovinách a jako u ostatních drozdovitých je to pevná polokulovitá miska. Na rušení v blízkosti hnízda jsou cvrčaly velmi citlivé.

Potrava

Červi, hmyz, bobule.

Všeobecně

Cvrčaly přezimují v oblasti Středozemního moře. Za tmavých říjnových a listopadových nocí můžeme často slyšet kontaktující hlas táhnoucích hejn, tiché „cjí". Za dne odpočívají táhnoucí ptáci se štěbetáním podobným hlasu špačků v korunách polních lesíků a slétají na zem, aby hledali na loukách a úhorech potravu. Od poloviny března do poloviny dubna táhnou rychle a nenápadně do svých v tom čase ještě zasněžených hnízdišť. Jednotlivé skupiny přezimují i v západní a střední Evropě a jsou zprávy o jejich hnízdění i na jih od Severního moře a Baltu. Krátké severské léto dovoluje cvrčalám jen jednu snůšku. K drozdovitým zařazujeme asi 300 druhů ptáků, mezi nimi i rehky, slavíky a bělořity.

Názvy ve světě

Drozd cvrčala

Anglicky: Redwing, Francouzsky: Grive mauvis, Holandsky: Koperwiek, Chorvatsky: Mali drozd, Islandsky: Skógarþröstur, Italsky: Tordo sassello, Maďarsky: Szőlőrigó, Německy: Rotdrossel

Mohlo by vás také zajímat

Drozd plavýDrozd kvíčalaDrozd zpěvnýDrozd brávník

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →