Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Drozd brávník

Turdus viscivorus

Drozd brávník

Turdus viscivorus

Drozd brávník

  • Výskyt: Evropa, Afrika, Asie
  • Velikost: 27 cm
  • Hmotnost: 95-140 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Žížaly a bobule
Drozd brávník
Kam se řadí?

Drozd brávník

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Turdidae - drozdovití
  • Rod: Turdus - drozd
Drozd brávník
Kde žije?

Drozd brávník

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 11.06.2014, 06:30
5 565 2 minuty čtení

Znaky

Drozd brávník je největší z drozdovitých, dlouhý 27 cm. Vypadá jako přerostlý drozd zpěvný. Opeření působí jakoby šedivě. Má nápadný vrzavý hlas, zvláště když vylétá z hnízda.

Prostředí

Vysoký les s jehličnatými stromy, paseky a lesní louky. Místy i v parcích a ovocných zahradách. Přetahuje pomalu směrem k jihu a jihozápadu.

Rozmnožování

Samečkové zpívají z nejvyšších vrcholků stromů. Melodií se jejich zpěv podobá zpěvu kosa černého a opakujícím se slokám drozda. Přednes je pomalý a přerušovaný mnoha přestávkami. V pochmurném tichu vysokého smrkového lesa a za pozdního soumraku působí zvlášť slavnostně. Můžeme jej slyšet jen během několika týdnů v dubnu a v květnu.

V korunách jehličnanů, někdy i nízko, staví samička objemné hnízdo ze stébel a hlíny. Každodenně na něm pracuje 2 až 3 hodiny a dohotoví je za 4 až 5 dní. V dubnu a v červnu mívá drozd brávník obvykle dvě snůšky. Samička klade 4 nebo 5 vajec, na nichž sedí 12 až 14 dní, mladí ptáci zůstávají v hnízdě 14 až 16 dní. Při sezení na vejcích se samička v přestávkách stará o svou potravu. Když se vyklubou mláďata, krmí je oba rodiče. Mladé ptáky krmí i určitý čas po vyhnízdění. Často staví samička už hnízdo pro druhou snůšku, zatímco samec ještě pečuje o poletující mláďata ze snůšky první. V době, kdy opouštějí hnízdo, přirůstají mladým ptákům pera v letkách až o 1/3 mm za hodinu. Mladí samečkové si každý vyberou jednu sloku zpěvu otce a učí se pak ještě sloky svých sousedů, později je spojují v píseň. Mladé samičky vykazují už krátce po opuštění hnízda náznaky stavění hnízda.

Potrava

Drozd brávník požírá žížaly a bobule.

Názvy ve světě

Drozd brávník

Anglicky: Mistle Thrush, Finsky: Kulorastas, Francouzsky: Grive draine, Holandsky: Grote lijster, Chorvatsky: Drozd imelaš, Islandsky: Mistilþröstur, IItalsky: Tordela, Maďarsky: Léprigó, Německy: Misteldrossel

Mohlo by vás také zajímat

Drozd plavýDrozd kvíčalaDrozd zpěvnýDrozd cvrčala

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →