Aktuálně: 4 387 inzerátů184 659 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Sysel perličkový

Spermophilus suslicus

Sysel perličkový

Spermophilus suslicus

Sysel perličkový

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 20-22 cm
  • Hmotnost: 200-360 g
  • Počet mláďat: 4-8 ks
Sysel perličkový
Kam se řadí?

Sysel perličkový

Taxonomie

  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Spermophilus - sysel
  • Podrod: Spermophilus
Sysel perličkový
Kde žije?

Sysel perličkový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 05.03.2014, 13:00
7 014 2 minuty čtení

Identifikace

Sysel perličkový dosahuje délky těla 200-220 milimetrů, ocas bývá dlouhý 29-46 centimetrů, zadní tlapka 30-37 milimetrů, hmotnost se u dospělého sysla perličkového pohybuje v rozmezí 200-360 gramů. Od trochu většího sysla obecného se odlišuje výraznějším bílým skvrněním na šedohnědých zádech. Světlé břicho je od zad oddělené okrovým zbarvením.

Rozšíření

Sysel perličkový svým výskytem zasahuje do jihovýchodního Polska.

Způsob života

Kolonie obývají suché stepní louky a pastviny. Je aktivní ve dne. Vyhrabává si nory s jedním šikmým a jedním kolmým vstupem. Sysel perličkový buduje ještě komplikovanější systém podzemních chodeb. Při vzrušení panáčkuje, ozývá se jemným hvizdem. Je to původně stepní živočich. Můžeme ho spatřit v polích, nebo na travnatých plochách. Tito savci z čeledi veverkovitých dávají přednost lokalitám s nízkou trávou, kde mají dobrý výhled do okolí (z toho vyplývá jejich častý výskyt na golfových hřištích, nebo letištích). Zimu tráví sysel perličkový zimním spánkem. Jednou za rok se koncem dubna až začátkem června rodí samice 4-8 (výjimečně 11) zprvu holých a slepých mláďat. Sysel perličkový je kvalifikován jako kriticky ohrožený druh.

Názvy ve světě

Sysel perličkový

Anglicky: Speckled Ground Squirrel

Mohlo by vás také zajímat

Sysel kolumbijskýSysel obecný

Foto: http://diertjevandedag.classy.be

Podělte se s námi o názor na tento text →