Aktuálně: 4 577 inzerátů178 141 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Plšík lískový

Muscardinus avellanarius

Plšík lískový

Muscardinus avellanarius

Plšík lískový

  • Výskyt: Celá Evropa
  • Velikost: 11,7-16,4 cm s ocasem
  • Hmotnost: 15-28 g
  • Březost: 22-24 dnů
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Délka života: 4-6 let
  • Potrava: Semena, plody, ořechy
Plšík lískový
Kam se řadí?

Plšík lískový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Myoxidae - plchovití
  • Podčeleď: Myoxinae - praví plši
  • Rod: Muscardinus - plšík
Plšík lískový
Kde žije?

Plšík lískový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
12 541 2 minuty čtení

Identifikace

Plšík lískový je nejmenší ze čtyř druhů plchů žijících na našem území. Délka těla se pohybuje v rozmezí 62-86 milimetrů, ocas má plšík dlouhý 55-82 milimetrů, zadní tlapka je 15-17,5 milimetrů, ucho bývá velké 11-12 milimetrů. Hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 15 do 28 gramů. Srst má rezavě okrovou, břicho světlejší. Ocas je dlouhý a huňatý.

Rozšíření

Plšík lískový se vyskytuje v celé Evropě kromě Islandu, Irska, severní Anglie, severní Skandinávie, Finska a severního Ruska. Těžko ho najdeme i na Pyrenejském poloostrově.

Způsob života

Plšík lískový je noční hlodavec žijící v malých skupinách v listnatém, smíšeném i jehličnatém lese. Proniká až do oblastí kosodřeviny. Obývá také křoviny, borůvčí, seníky a lesní chaty. Plšík lískový si buduje 3-5 letních kulovitých hnízd, občas umístěných i v dutinách a budkách, jinak na keřích a stromech. Větší zimní hnízdo buduje v kořenech stromů a mezi kameny, to pak slouží k zimnímu spánku. Počátek doby rozmnožování závisí na počasí. Po probuzení ze zimního spánku, což je většinou začátek dubna si samička začne stavět hnízdo, do kterého pak po 22-24 dnech od oplodnění vrhne 2-4 mláďata. Po narození jsou mláďata zcela holá a slepá, takže je matka opouští jen velmi výjimečně. První srst šedé barvy jim narůstá zhruba ve 13 dnech a ve stáří 18 dnů už začínají vidět. Mláďata s matkou zůstávají ještě 5-7 týdnů, po této době jsou již soběstačná.

Názvy ve světě

Plšík lískový

Anglicky: Hazel Dormouse, Dánsky: Hasselmus, Holandsky: Hazelmuis, Chorvatsky: Puh lješnikar, Maďarsky: Mogyorós pele, Německy: Haselmaus, Rumunsky: Pârş de alun, Rusky: Orešnikovaja soňa, Slovensky: Plšík lieskový

Mohlo by vás také zajímat

Nosatec lískovýVakoplšík péroocasýVakoplšík létavý

Foto: http://www.picstopin.com

Podělte se s námi o názor na tento text →