Aktuálně: 4 311 inzerátů183 560 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Vačínek wongai

Ningaui ridei

Vačínek wongai

Ningaui ridei

Vačínek wongai

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka: 5-7,5 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 6-12 g
  • Březost: 13-21 dnů
  • Počet mláďat: 6-7 ks
Vačínek wongai
Kam se řadí?

Vačínek wongai

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Dasyuromorphia - kunovci
  • Čeleď: Dasyuridae - kunovcovití
  • Podčeleď: Sminthopsinae - kunovci menší
  • Tribus: Sminthopsini
  • Rod: Ningaui - vačínek
Vačínek wongai
Kde žije?

Vačínek wongai

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 507 2 minuty čtení

Tento malý vačnatec připomíná rejska špičatou hlavičkou s malýma očima a ušima a jednotvárně hnědou srstí s oranžovým odstínem na lících a břiše. Vačínek wongai je zuřivý dravec, ovšem loví jen bezobratlé menší než jeden centimetr, tedy brouky, cvrčky a pavouky. Loví v noci mezi trsy pichlavé trávy spinifex, využívaje znamenitý čich a sluch. Ve dne odpočívá vačínek wongai v hustém porostu nebo v opuštěných norách ještěrek a hlodavců.

Tento druh dosahuje délky těla od 5 do 7,5 centimetrů, ocas se pohybuje v délce 5-7 centimetrů, dospělý jedinec váží 6-12 gramů

Vačínek wongai obývá ve volné přírodě střední Austrálii; pouště porostlé spinifexem nebo bušem. Vačínek loví hlavně v trsech trávy spinifexu za pomocí čichu a sluchu, ve dne odpočívá v hustém porostu nebo ve staré noře ještěrky, hlodavce nebo velkého pavouka

Tento a další druh - vačínek ningai (Ningaui timealeyi) - byly vědecky popsány teprve v roce 1975.

České jméno čeledi, do které náleží tento druh je kunovcovití.

Březost samic vačínků trvá 13-21 dní, poté se 6-7 novorozených mláďat přisaje k mléčným bradavkám samice v jejím poměrně dosti otevřeném vaku a zůstane tam 6 týdnů. Mláďata se osamostatní do třinácti týdnů.
 

Názvy ve světě

Vačínek wongai

Anglicky: Wongai Ningaui

Foto: http://www.desertecology.edu.au

Podělte se s námi o názor na tento text →