Aktuálně: 4 424 inzerátů179 661 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Possum medosavý

Tarsipes rostratus

Possum medosavý

Tarsipes rostratus

Possum medosavý

  • Výskyt: Jihozápadní Austrálie
  • Délka: 6,5-9 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 7-22 g
  • Potrava: Nektar, pyl
Possum medosavý
Kam se řadí?

Possum medosavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Phalangeriformes - kuskusové
  • Nadčeleď: Petauroidea
  • Čeleď: Tarsipedidae - medovcovití
  • Rod: Tarsipes - possum
Possum medosavý
Kde žije?

Possum medosavý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 199 2 minuty čtení

Possum medosavý se živí, jak již napovídá jeho druhový název výhradně nektarem a pylem. Je to drobný noční živočich se štětičkou na špičce jazyka, špičatým čenichem a dlouhým ovíjivým ocasem.

Prsty mají na špičkách polštářky a ostré drápky ke šplhání po kůře a hladkých listech. Possum medosavý dorůstá délky těla 6,5-9 centimetrů, ocas je dlouhý 7-10,5 centimetrů, hmotnost se u dospělců pohybuje od 7 do 22 gramů.

V jihozápadní Austrálii, především v písčitých oblastech v blízkosti pobřeží se stepní vegetací, kterou tvoří především rostliny proteovité a myrtovité.

Řadí se k nejmenším vačnatcům vůbec a patří k nejmenším possumům. Jeho mládě mívá po narození pouhých 5 mg. Živí se pylem a nektarem z květů, který sbírá 2,5 centimetru dlouhým jazykem, který je na konci vybavený štětinkami. Díky tomu se podílí na opylování některých rostlin. Protože je possum medosavý aktivní především v noci, hledá květy především podle vůně. Jeho chrup je velmi redukovaný, má jen horní špičáky a dolní řezáky. Zajímavé je, že je v podstatě stále březí, zatímco má samice mládě ve vaku je v děloze již připraven další zárodek.

Českým rodovým názvem possum se označují i jiné druhy vačnatců, které patří do jiných čeledí.

Názvy ve světě

Possum medosavý

Anglicky: Honey Possum, Německy: Honigbeutler, Slovensky: Nektárnik pásavý

Mohlo by vás také zajímat

Possum vlnitý

Foto: http://animaldiversity.ummz.umich.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →