Aktuálně: 4 582 inzerátů178 166 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Possum vlnitý

Pseudocheirus peregrinus

Possum vlnitý

Pseudocheirus peregrinus

Possum vlnitý

  • Výskyt: Austrálie a Tasmánie
  • Délka: 30-35 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 600-1000 g
Possum vlnitý
Kam se řadí?

Possum vlnitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Phalangeriformes - kuskusové
  • Nadčeleď: Petauroidea
  • Čeleď: Pseudocheiridae - medovcovití
  • Podčeleď: Pseudocheirinae - possumové dlouhoocasí
  • Rod: Pseudocheirus - possum
Possum vlnitý
Kde žije?

Possum vlnitý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 097 2 minuty čtení

Tento possum je zcela přizpůsoben životu na stromech a má ostré stoličky, aby mohl žvýkat listy, velké střevo, které účinně tráví rostlinnou celulózu a silný ovíjivý ocas, lysý a naspodu poslední třetiny drsný. Přední nohy mají dva protistojné prsty, takže snadno uchopí větev. Srst tohoto druhu je rezavá, šedá nebo tmavě hnědošedá a malá ouška mají vzadu bílé skvrnky. V noci possumové okusují listy blahovičníků, akácií a jiných dřevin. Na severu hnízdí tento druh ve stromových dutinách, kdežto na jihu si vytvářejí kulovitá hnízda z větviček, kůry a travin, podobně jako veverky. Všichni possumové jsou noční zvířata, den přespávají.

Possum vlnitý dorůstá v dospělosti délky těla od 30 do 35 centimetrů, ocas dosahuje délky 30-35 centimetrů, hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 600 gramů až po jeden kilogram.

Possum vlnitý obývá ve volné přírodě východní Austrálii a Tasmánii; navštěvuje lesy, houštiny, pobřežní křoviny a městské parky a zahrady.

Samec pomáhá při výchově mláďat, nosí je na hřbetě, hlídá v hnízdě a krmí, což je u vačnatců velmi vzácné. Český název čeledi, do které náleží possum vlnitý, je possumovití. Possum vlnitý byl dříve loven pro kožešinu zvláště na Tasmánii.
 

Názvy ve světě

Possum vlnitý

Anglicky: Common Ringtail Possum

Mohlo by vás také zajímat

Possum medosavýMrchožrout vlnitýRejnok vlnitý

Foto: http://www.botany.unimelb.edu.au

Podělte se s námi o názor na tento text →