Aktuálně: 4 352 inzerátů189 051 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Srstín krysí

Echinosorex gymnura

Srstín krysí

Echinosorex gymnura

Srstín krysí

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Velikost: 26-46 cm
  • Hmotnost: 0,5-2 kg
  • Potrava: Ryby, korýši
Srstín krysí
Kam se řadí?

Srstín krysí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Říše
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Erinaceidae - ježkovití
  • Podčeleď: Hylomyinae - srstíni
  • Rod: Echinosorex - srstín
Srstín krysí
Kde žije?

Srstín krysí

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 873 2 minuty čtení

Srstín krysí vypadá jako kříženec mezi ježkem a prasátkem, protože má hrubou pichlavou srst, dlouhý rypáček a dlouhý šupinatý ocas. Tento druh loví především v noci, kdy slídí za kořistí a potápí se pro ryby a korýše. Své území značkuje srstín krysí výměškem páchnoucím jako shnilá cibule.

Srstín krysí dosahuje délky těla od 26 až do 46 centimetrů, ocas bývá dlouhý 16-30 centimetrů, hmotnost těla u dospělých jedinců značně kolísá od 500 gramů až do dvou kilogramů.

Srstín krysí obývá ve volné přírodě jihovýchodní Asii; konkrétně navštěvuje nížinné tropické lesy často ležící poblíž vody.

Srstín krysí náleží do čeledi ježkovití. Ježkovití (Erinaceidae) je čeleď hmyzožravých savců, kam patří nejen ježci, jak napovídá název čeledi, ale i potkanům podobní srstíni. Ti mají hrubou srst a dlouhý ocas. V porovnání s ostatními hmyzožravci mají všichni ježkovití větší oči a ušní boltce, málo protažený čenich a silnější končetiny. Počet zubů kolísá od 36 do 44, přičemž řezáky se od špičáků velikostí i tvarem téměř neliší. Jejich stoličky s hroty ve tvaru W naznačují, že jde o pokročilejší čeleď. Čeleď má 21 druhů a je rozšířena v Africe, v jižní polovině Eurasie a na některých indomalajských ostrovech.

Názvy ve světě

Srstín krysí

Anglicky: Moonrat

Foto: http://insolitanaturaleza.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →