Aktuálně: 6 311 inzerátů161 020 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Kaloň Franquetův

Epomops franqueti

Kaloň Franquetův

Epomops franqueti

Kaloň Franquetův

  • Výskyt: Západní a střední Afrika
  • Velikost: 11-15 cm
  • Hmotnost: 85-100 g
  • Potrava: Plody, mladé listy
Kaloň Franquetův
Kam se řadí?

Kaloň Franquetův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Pteropodiformes - kaloňotvaří
  • Nadčeleď: Pteropopodoidea - kaloni
  • Čeleď: Pteropodidae - kaloňovití
  • Podčeleď: Pteropodinae - kaloni praví
  • Rod: Epomops - kaloň
Kaloň Franquetův
Kde žije?

Kaloň Franquetův

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
2 984 2 minuty čtení

Kaloň Franquetův patří do skupiny kaloňů výložkových, pojmenovaných podle nápadného chomáčku světlých chlupů na ramenou, které může kaloň naježit. Tyto „výložky“ obklopují pachové žlázy. Kaloň Franquetův je středně velký kaloň, samec je již na pohled těžší než samice a na ramenou má štětičky dlouhých bílých chlupů, které vypadají jako epolety. Většinou však tyto chlupy bývají skryty v srsti. Samci vydávají při letu v noci vysoký hvízdavý zvuk, jímž lákají samičky, a díky své hojnosti tak dotvářejí kolorit afrických nocí. Zatímco samci brání svým voláním území před jinými samci, tito kaloni nemají vysloveně teritoriální chování, ani při krmení, ani při odpočinku.

Ve volné přírodě obývá kaloň Franquetův západní a střední Afriku; konkrétně deštné pralesy.

Kaloň Franquetův se páří kdykoli v roce a pokud je dost potravy, samice mívají dva vrhy. Živí se hlavně různými plody — fíky, kvajávami a banány - a šťavnatými mladými lístky. Na patře mají zvláštní hřebínky, které jim umožňují vymačkávat šťávu z dřeně plodů, což je jedinečný znak tohoto rodu. K odpočinku přes den obyčejně vyhledává tento druh skupiny stromů s bohatým olistěním nebo víno. Individuálně jen zřídka přicházejí do tělesného kontaktu, pouze samice pečují o svá mláďata, dokud je neodstaví. Český název čeledi, zahrnující na 170 druhů, je kaloňovití.

V dospělosti dosahuje kaloň Franquetův délky těla 11-15 centimetrů, předloktí 8-9 centimetrů, hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje od 85 do 100 gramů.

Názvy ve světě

Kaloň Franquetův

Anglicky: Franquet's Epauletted Bat

Mohlo by vás také zajímat

Kaloň egyptský

Foto: http://www.dkimages.com

Podělte se s námi o názor na tento text →