Aktuálně: 6 450 inzerátů160 562 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Kaloň egyptský

Rousettus aegyptiacus

Kaloň egyptský

Rousettus aegyptiacus

Kaloň egyptský

  • Výskyt: Část Afriky a Asie
  • Velikost: 14-16 cm
  • Hmotnost: 80-170 g
  • Březost: 120 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Ovoce, zelenina, pupeny
Kaloň egyptský
Kam se řadí?

Kaloň egyptský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Pteropodiformes - kaloňotvaří
  • Nadčeleď: Pteropopodoidea - kaloni
  • Čeleď: Pteropodidae - kaloňovití
  • Podčeleď: Pteropodinae - kaloni praví
  • Rod: Rousettus - kaloň
Kaloň egyptský
Kde žije?

Kaloň egyptský

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
10 065 2 minuty čtení

Kaloň egyptský se vyznačuje velmi proměnlivým zbarvením, od tmavě hnědé nebo břidlicově šedé až po světlé s jemně kouřovou spodní stranou. Od ostatních letounů se liší kaloň egyptský osrstěným předloktím. Na rozdíl od ostatních kaloňů vydává tento druh vysoké pištivé zvuky a cvakání sloužící k echolokaci, kterou si hledá cestu v tmavých jeskyních.

Kaloň egyptský dorůstá v dospělosti délky těla 14-16 centimetrů, předloktí tohoto druhu měří 10 centimetrů. Hmotnost se u dospělého kaloně egyptského pohybuje od 80 až do 170 gramů.

Ve volné přírodě se kaloň egyptský vyskytuje v severní, západní a jihovýchodní Africe, rovněž v západní Asii. Žije především v pouštích, tropických lesích ale občas se ukáže i přímo ve městech.

Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.

Názvy ve světě

Kaloň egyptský

Anglicky: Egyptian Fruit Bat, Chorvatsky: Egipatski letipas, Maďarsky: Nílusi repülőkutya, Německy: Nilflughund, Polsky: Rudawka nilowa, Slovensky: Kaloň egyptský

Mohlo by vás také zajímat

Tarbík egyptskýVíkonos egyptskýKaloň Franquetův

Foto: http://www.dkimages.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →