Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Tarbík egyptský

Jaculus jaculus

Tarbík egyptský

Jaculus jaculus

Tarbík egyptský

  • Výskyt: Afrika, Asie
  • Velikost: 10-12 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 43-73 g
  • Březost: 25 dnů
  • Počet mláďat: 3-4 ks
  • Potrava: Semena, obiloviny, seno
Tarbík egyptský
Kam se řadí?

Tarbík egyptský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Dipodidae - tarbíkovití
  • Podčeleď: Dipodinae - tarbíci
  • Rod: Jaculus - tarbík
Tarbík egyptský
Kde žije?

Tarbík egyptský

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
13 806 2 minuty čtení

Tarbík egyptský je přizpůsoben ke skákání vysokou rychlostí po písčité půdě. Na zadních nohou má po třech prstech s osrstěnými polštářky a dlouhý ocas vyrovnává směr při skoku. Srst na hřbetě je hnědě oranžová s černými špičkami, boky jsou šedobéžové, spodní strana bílá. Tarbík egyptský si vyhrabává nory s četnými východy a ukrývá se tam před horkem a dravci. V noci se potuluje tento druh na velké vzdálenosti a srst si čistí pomocí prašných koupelí.

Délka těla se pohybuje u dospělých jedinců mezi 10-12 centimetry, ocasu 16-20 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 43-73 gramy.

Ve volné přírodě obývá tarbík egyptský severní Afriku a západní Asii; kde navštěvuje poušť, zejména s písečnými dunami nebo štěrkové pláně.

Samice tarbíků rodí po max. 25denní březosti 3–4 mláďata, přičemž další vrh se může opakovat již po 3 měsících. V Súdánu však byly zjištěny vrhy s až 10 mláďaty. Mláďata váží po narození 2 g, osamostatňují se po 2 měsících a dospělosti dosahují v 8 měsících až jednom roce.

V zajetí byl nejdelší doložený věk tarbíka egyptského 6 let a 3 měsíce.

Co se týče chovu v zajetí. Tarbíci jsou celkem nenáročná zvířata vhodná k chovu ve větším pouštním teráriu o velikosti aspoň 1,2 × 0,8 m, ve kterém by měl být dostatek vhodných úkrytů (jeskyněk z kamení nebo budek). Na dno je nejlepší vrstva písku. Teplota postačuje 23–26°C – při ní jsou aktivní i ve dne, i když v přírodě při vyšších teplotách vylézají z nor až večer. Ke krmení je vhodná směs drobných semen, obilovin, které se doplňují o jemné seno, zelené části rostlin, zeleninu a ovoce, občas i hmyz. Je to spíše samotářské zvíře.

Přes relativní nenáročnost chovu není zatím toto atraktivní zvíře mezi chovateli příliš rozšířené.
 

Názvy ve světě

Tarbík egyptský

Anglicky: Lesser Egyptian Jerboa, Chorvatsky: Pustinjski skočimiš, Německy: Kleine Wüstenspringmaus, Slovensky: Tarbík púšťový

Mohlo by vás také zajímat

Tarbíkomyš merriamovaKaloň egyptskýVíkonos egyptský

Foto: http://www.rainforest.estranky.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →