Aktuálně: 4 310 inzerátů183 556 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Tarbíkomyš merriamova

Dipodomys merriami

Tarbíkomyš merriamova

Dipodomys merriami

Tarbíkomyš merriamova

  • Výskyt: Severní Amerika
  • Délka: 8-14 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 80-95 g
Tarbíkomyš merriamova
Kam se řadí?

Tarbíkomyš merriamova

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Heteromyidae - pytloušovití
  • Podčeleď: Dipodomyinae - tarbíkomyši
  • Rod: Dipodomys - tarbíkomyš
Tarbíkomyš merriamova
Kde žije?

Tarbíkomyš merriamova

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
4 406 2 minuty čtení

Tarbíkomyš merriamova je maličký hlodavec, dříve nazývaný tarbíkomyš drobná, pozná se podle bílého pruhu po bocích až ke kořeni ocásku a výrazných bílých skvrn za očima a za ušima. Je to noční zvíře, pohybuje se velkou rychlostí po písčité pouštní půdě. Je dokonale přizpůsoben suchému prostředí, vylučuje tuhou moč a nepije. Tarbíkomyš merriamova má dlouhé zadní nohy, po nichž skáče jako klokan, a kormidluje dlouhým ocasem. Vyhrabává si nory a hledá potravu, zejména semena a kořínky v zimě a plody a semena opuncií a jiných kaktusů v létě. Často a pečlivě se stará o srst a dopřává si prašné lázně. Toto čilé a otužilé zvířátko se leckdy pohybuje i po sněhové pokrývce v zimě. Patří do čeledi pytloušovitých.

Tarbíkomyš merriamova dorůstá v dospělosti délky těla 8-14 centimetrů, ocas se pohybuje v rozmezí 14-16 centimetrů, hmotnost těla kolísá mezi 80-95 gramy.

Rozmnožuje se až 3× ročně prakticky po celý rok, nejvíce ale v březnu a dubnu. V jednom vrhu může mít až 4 mláďata, i když průměr je 2,6.

Vyskytuje se v Severní Americe na jihozápadě USA (především Kalifornie, Arizona, Nové Mexiko a Texas) a v Mexiku (severní až střední část a Kalifornský poloostrov). Žije v suchých oblastech v písčitých, kamenitých nebo jílovitých pouštích.
 

Názvy ve světě

Tarbíkomyš merriamova

Anglicky: Merriam's Kangaroo Rat, Německy: Merriams Kängururatte

Foto: http://www.planet-mammiferes.org

Podělte se s námi o názor na tento text →