Aktuálně: 4 428 inzerátů179 704 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Malpa hnědá

Cebus apella

Malpa hnědá

Cebus apella

Malpa hnědá

  • Výskyt: Střední a Jižní Amerika
  • Délka těla: 33-42 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1,7-4,5 kg
Malpa hnědá
Kam se řadí?

Malpa hnědá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Cebidae - malpovití
  • Podčeleď: Cebinae - malpy
  • Rod: Cebus - malpa
Malpa hnědá
Kde žije?

Malpa hnědá

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
9 697 2 minuty čtení

Tato širokonosá opice předčí ostatní druhy opic schopností těžit ze svého prostředí a vyhledávat potravu i chránit se před nepřáteli. Malpa hnědá dovede používat nástroje, jako klacíky a kameny k roztloukání tvrdých ořechů, nebo vyhánět kořist z dutých stromů. Říkalo se jí také malpa rohatá, protože má krátké, zježené chlupy nad čelem, které působí dojmem růžků. Tato opice se neobvykle páří v postoji břicho na břicho a je to jeden z nejrozšířenějších druhů v Americe.

Malpa hnědá dorůstá délky těla 33-42 centimetrů, ocasu 41-49 centimetrů, hmotnost dospělých jedinců kolísá mezi 1,7-4,5 kilogramy.

Malpa hnědá obývá Střední a Jižní Ameriku; kde se vyskytuje v tropických lesích.

Mezi ohrožené druhy patří i malpa běločelá (Cebus albifrons) a žlutoprsá (Cebus xanthosternos), kriticky ohrožená. Podle malp je nazvána celá čeleď.

Na základě nových vědeckých poznatků jsou upraveny taxonomické systémy a v čeledi malpovitých zůstaly zařazeny jen podčeledi malpy (Cebinae) a kotulové (Saimiriinae). Podčeledi chápani (Atelinae), mirikiny (Aotinae) a chvostani (Pitheciinae) byly povýšeny na samostatné čeledi chápanovití (Atelidae), mirikinovití (Aotidae) a chvostanovití (Pitheciidae). Do čeledi malpovitých bývá příležitostně včleněna i podčeleď kosmani (Callitrichinae), tu však máme v naší klasifikaci vedenou jako samostatnou čeleď kosmanovití (Callitrichidae).
 

Názvy ve světě

Malpa hnědá

Anglicky: Brown Capuchin, Chorvatsky: Smeđi kapucin, Německy: Gehaubter Kapuziner, Slovensky: Malpa hnedá

Mohlo by vás také zajímat

Želva žlutohnědáKobylka hnědáKoza hnědá krátkosrstáLiška šedohnědáClevelandský hnědák

Foto: http://www.ware.myzen.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →