Aktuálně: 4 353 inzerátů189 046 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Kahau nosatý

Nasalis larvatus

Kahau nosatý

Nasalis larvatus

Kahau nosatý

  • Výskyt: Borneo
  • Délka: 73-76 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 7-22,5 kg
  • Březost: 5 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Listí
Kahau nosatý
Kam se řadí?

Kahau nosatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Colobinae - hulmani
  • Rod: Nasalis - kahau
Kahau nosatý
Kde žije?

Kahau nosatý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
7 343 2 minuty čtení

Tento druh, nazývaný též opice nosatá, žije na velmi omezených prostorách u vody a je nápadný dlouhým převislým nosem, výrazným především u samců (podle něj získal tento druh také druhový název – nosatý). Samice a mláďata mají malý nosík, spíše zdvižený, a samcům narůstá nos teprve během dospívání. Zbarvení je na hřbetě červené, na bocích světleji oranžové a břicho bývá skoro bílé.

Kahau nosatý má složitý žaludek, protože se také živí listím a musí trávit celulózu. Tlupy šesti až deseti jedinců obratně plavou v potocích a řekách a šplhají po stromech na březích.

Mají dokonce náznak plovacích blan. Skupinu vede dominantní samec, který cení zuby a varuje vetřelce nosovým houkáním a erekcí penisu, aby odradil soupeře.

Kahau nosatý dosahuje v dospělosti délky těla 73-76 centimetrů, ocasu kolem 66 centimetrů, hmotnost značně kolísá od 7 až do 22,5 kilogramu.

Ve volné přírodě obývá kahau nosatý Borneo; konkrétně nížinné deštné pralesy, mangrovové bažiny a porosty podél řek a pobřeží.

Žijí v tlupách do 30 jedinců, nemají ohraničená teritoria. Většina tlup je tvořena dominantním samcem, podřízenými samci, samicemi a mláďaty, mladí samci často vytvářejí samostatné tlupy. Tyto se setkávají na večerních shromážděních, kde také dochází k páření. Samice v říji si někdy odskočí do vedlejší skupiny a samci ji spáření s jiným většinou tolerují.

Březost samic trvá přibližně 150 dnů. Mládě narozené vysoko v korunách stromů se samo drží srsti na matčině břichu, brzy však přeleze matce na záda a takto cestuje v tlupě s ostatními, matka s ním i plave. Mláďata jsou po narození v obličeji celá modro fialová, v době několika měsíců se vybarví jako ostatní. Pohlavní zralost u samců nastává za 60 až 84 měsíců, u samic za 36 až 60 měsíců.
 

Názvy ve světě

Kahau nosatý

Anglicky: Proboscis Monkey, Chorvatsky: Dugorepi nosan, Německy: Nasenaffe, Slovensky: Kahau nosatý

Mohlo by vás také zajímat

Listonos nosatýSíh nosatý

Foto: http://agami.nl

Podělte se s námi o názor na tento text →