Aktuálně: 6 311 inzerátů161 012 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Gueréza pláštíková

Colobus guereza

Gueréza pláštíková

Colobus guereza

Gueréza pláštíková

  • Výskyt: Kamerun, Keňa, severní Tanzanie a Etiopie
  • Délka: 52-57 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 10-23 kg
  • Březost: 5 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 23 let
  • Potrava: Listí
Gueréza pláštíková
Kam se řadí?

Gueréza pláštíková

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Colobinae - hulmani
  • Rod: Colobus - gueréza
Gueréza pláštíková
Kde žije?

Gueréza pláštíková

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 421 2 minuty čtení

Tento druh s bíle lemovaným obličejem a prodlouženou bílou srstí na bocích a na zádi je nejznámější z gueréz.

Dlouhá srst na pláštíku je bílá a také špička ocasu je bíle zbarvená. Novorozené opičky jsou celé bílé a teprve později nabývají černobílého zbarvení. Žijí ve skupinách, kde samec má harém čtyř nebo pěti samic s mláďaty a hájí své území křikem a zvláštními skoky. Ačkoli jsou denní, ozývají se a pohybují i v noci. Gueréza pláštíková nemá palec, a proto si přitahují tyto opice větve ostatními prsty a okusují listy a plody zuby. Jejich potrava je jednotvárná, kolem 70 procent tvoří listy různých druhů stromů. Jako všechny opice živící se listím mají složitý třídílný žaludek, ve kterém žijí mikrobi rozkládající celulózu z listí, což jim pomáhá získat dostatečné množství živin z potravy.

Gueréza pláštíková dosahuje délky těla od 52 až do 57 centimetrů, ocasu 53-83 centimetrů, hmotnost je poměrně variabilní - 10-23 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá gueréza pláštíková jižní Kamerun, Keňu, severní Tanzanii a Etiopii; vyskytuje se ve světlých pralesích.

Gueréza byla lovena pro svoji kvalitní kožešinu již africkými kmeny a později Evropany. Ve své době byla její kožešina velmi módní.

Názvy ve světě

Gueréza pláštíková

Anglicky: Guereza, Chorvatsky: Crno-bijeli gvereza, Slovensky: Gueréza pláštiková, Swahilsky: Mbega

Foto: http://www.musees-midi-pyrenees.fr

Podělte se s námi o názor na tento text →