Aktuálně: 4 425 inzerátů179 596 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Šimpanz

Pan

Šimpanz

Pan

Šimpanz

  • Výskyt: Západní a střední Afrika
  • Velikost: 63-90 cm
  • Hmotnost: 30-60 kg
  • Březost: 8 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 50 let
  • Potrava: Býložravci
Šimpanz
Kam se řadí?

Šimpanz

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Hominoidea - hominoidi
  • Čeleď: Hominidae - hominidi
  • Podčeleď: Homininae
  • Tribus: Hominini
  • Podtribus: Panina - šimpanzi
Šimpanz
Kde žije?

Šimpanz

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 14.03.2014, 19:00
10 148 2 minuty čtení

Tento lidoop, nejblíže příbuzný člověku, má velice výrazný obličej s pohyblivými vyčnívajícími rty, které dávají najevo pocity, například strach (vypadá jako úsměv). Paže jsou mnohem delší než nohy. Šimpanzi chodí po ploskách nohou a opírají se o kotníky nebo zahnuté prsty; velký palec na noze je protistojný a je zárukou pevného uchopení při šplhu. Žijí ve skupinách o patnácti až dvou stech členech. Je známo, že menší skupiny dospělých samců napadají a mohou i zabít cizí samce.

Šimpanzi jsou převážně býložraví, s oblibou však loví a jedí některé opice, malé antilopy nebo ptáky, a při lovu spolupracují. Obvykle neužívají nástroje, ale naučí se je vyrábět. Najdou a připraví si například vhodné větvičky, zastrkují je do hnízda termitů a po vytažení větvičky přichycené termity olizují.

Dospělý šimpanz měří 63-90 centimetrů, a váží 30-60 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá šimpanz západní a střední Afriku; horské lesy a primární pralesy, někdy i sekundární porosty a savanové lesy.

Je to jeden z nejvíce ohrožených živočichů na světě, šimpanz, je velmi blízký člověku jak inteligencí, tak i citovými projevy. Ideálním domovem šimpanzů jsou africké tropické oblasti s ovocnými stromy, neboť plody stromů tvoří jejich hlavní potravu. Šimpanz jí 4-5 hodin denně. K dalším pochoutkám patří čerstvě vyrašené listí, semena, měkká kůra, míza, šťavnatá pryskyřice a květy. Občas také kamenem rozlouskne skořápky ořechů a jiných plodů.

Šimpanzi jsou převážně vegetariáni, ale konzumují také živočichy. K lahůdkám z živočišné říše patří termiti, mravenci a housenky. Když šimpanz najde termitiště nebo mraveniště, použije klacík k jeho prozkoumání. Pokud je větvička dostatečně plná chutných soust, šimpanz ji vytáhne a hmyz slízne. Skupina šimpanzů příležitostně spolupracuje při lovu větších ptáků a savců včetně mladých prasat, opic a antilop. Spolupracují i na následné hostině.
 

Názvy ve světě

Šimpanz

Anglicky: Chimpanzee, Finsky: Simpanssit, Chorvatsky: Čimpanza, Španělsky: Chimpancé

Podělte se s námi o názor na tento text →