Aktuálně: 4 582 inzerátů178 167 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Pásovec devítipásý

Dasypus novemcinctus

Pásovec devítipásý

Dasypus novemcinctus

Pásovec devítipásý

  • Výskyt: Střední a Jižní Amerika
  • Délka těla: 35-57 cm
  • Hmotnost: 2,5-6,5 kg
  • Březost: 2-4 měsíce
  • Počet mláďat: 1-12 ks
  • Délka života: 4-12 let
  • Potrava: Hlodavci, kuřata, hmyz, ovoce, zelenina
Pásovec devítipásý
Kam se řadí?

Pásovec devítipásý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Xenarthra - chudozubí
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Dasypodidae - pásovcovití
  • Podčeleď: Dasypodinae - pásovci
  • Rod: Dasypus - pásovec
Pásovec devítipásý
Kde žije?

Pásovec devítipásý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 12.03.2014, 13:00
15 931 2 minuty čtení

Pásovec devítipásý má 8-10 pohyblivých pruhů napříč krunýřem. Nejčastěji je vidět, jak si vyhrabává systém nor jako ostatní pásovci. Mívá vždy mláďata stejného pohlaví, protože pocházejí z jednoho oplozeného vejce (jsou to jednovaječná čtyřčata).

Pásovec devítipásý dosahuje délka těla 35-57 centimetrů, ocasu 29-45 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 2,5-6,5 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá pásovec devítipásý Mexiko a celou Střední a Jižní Ameriku; kde navštěvuje stepi i lesy.

Jsou to polygamní živočichové, samec se páří s více samicemi. U některých druhů se často po oplodnění rýhující vajíčko rozdělí na více embryí (tzv. polyembryonie) a rodí se 4 i více mláďat shodného pohlaví.

Doba březosti je dva až čtyři měsíce, u některých druhů nastává tzv. utajená březost trvající až osm měsíců. Po narození zůstávají mláďata pásovců v noře a matka je kojí, tehdy se jim začíná vyvíjet tvrdý krunýř. Společně s matkou opouštějí postupně noru a učí se sama živit, ve věku půl až jednoho roku jsou samostatná a odcházejí. Samice některých druhů mohou zabřeznout každým rokem. Pásovci rodí obvykle 1 až 12 mláďat, průměrná velikost vrhu jsou ovšem čtyři mláďata. Dožívají se v průměru od 4 až do 12 let.

Chov v zajetí

Pro chov vyhovuje ubikace s pevnou betonovou podlahou. Stěny se nedoporučuje zhotovovat z pletiva, protože je pásovci dokáží roztrhat silnými drápy. Po pletivu mohou také šplhat a při pádu z výšky si někdy způsobí zranění. Vhodný je i venkovní výběh, který také musí být dokonale zabezpečený proti úniku zvířat.Na dno umístíme 30 cm vysokou vrstvu písku, aby mohli hrabat. Jako úkryty poslouží pásovcům duté kmeny a boudy.

Názvy ve světě

Pásovec devítipásý

Anglicky: Nine-banded Armadillo, Chorvatsky: Devetopasni pasanac, Španělsky: Armadillo de nueve bandas

Mohlo by vás také zajímat

Pásovec malýPásovec středoamerickýPásovec velkýPásovec štětinatý

Foto: http://tysonrc.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →