Aktuálně: 4 310 inzerátů183 560 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Pásovec štětinatý

Chaetophractus villosus

Pásovec štětinatý

Chaetophractus villosus

Pásovec štětinatý

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Délka těla: 42-65 cm
  • Hmotnost: 1-3 kg
  • Březost: 3 měsíce
  • Potrava: Hmyz, hlodavci, plazi
Pásovec štětinatý
Kam se řadí?

Pásovec štětinatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Xenarthra - chudozubí
  • Čeleď: Dasypodidae - pásovcovití
  • Podčeleď: Dasypodinae - pásovci
  • Rod: Chaetophractus - pásovec
Pásovec štětinatý
Kde žije?

Pásovec štětinatý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
7 721 2 minuty čtení

Pro toto zvíře ze suchých oblastí je typická hrubá srst pokrývající krunýř složený z 18 pruhů kostěných, kůží potažených destiček. Sedm nebo osm pruhů je pohyblivých, takže se pásovec štětinatý může sbalit do kuličky a tak si chránit citlivou, pouze osrstěnou spodní stranu. Žije převážně samotářsky, v nebezpečí se skrývá, případně zahrabává, a brání se útěkem nebo ostrými drápy, které jinak slouží k hrabání. V létě vede pásovec štětinatý převážně noční život, živí se drobnou kořistí jako je hmyz, hlodavci nebo plazi a nepohrdne ani zdechlinou. V zimě je mnohem čilejší ve dne a požírá velké množství rostlin. Lidé pásovce štětinatého loví pro maso v celém jeho areálu. Český název čeledi je pásovcovití.

V dospělosti dorůstá pásovec štětinatý délky těla 22-40 centimetrů, ocasu 20-25 centimetrů, hmotnost kolísá u dospělých jedinců mezi 1-3 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá tento druh Jižní Ameriku; konkrétně se vyskytuje na písčitých polopouštních plochách. Jsou to polygamní živočichové, samec se páří s více samicemi. U některých druhů se často po oplodnění rýhující vajíčko rozdělí na více embryí (tzv. polyembryonie) a rodí se 4 i více mláďat shodného pohlaví.

Doba březosti je dva až čtyři měsíce, u některých druhů nastává tzv. utajená březost trvající až 8 měsíců. Po narození zůstávají mláďata v noře a matka je kojí, tehdy se jim začíná vyvíjet tvrdý krunýř. Společně s matkou opouštějí postupně noru a učí se sama živit, ve věku půl až jednoho roku jsou samostatná a odcházejí. Samice některých druhů mohou zabřeznout každým rokem. Rodí obvykle 1 až 12 mláďat, průměrná velikost vrhu jsou 4 mláďata. Dožívají se 4 až 12 let.
 

Názvy ve světě

Pásovec štětinatý

Anglicky: Large Hairy Armadillo, Chorvatsky: Veliki dlakavi pasanac, Maďarsky: Szőrös tatu, Německy: Braunborsten-Gürteltier, Polsky: Pancernik włochaty

Mohlo by vás také zajímat

Pásovec malýPásovec devítipásýPásovec středoamerickýPásovec velký

Foto: http://zooclub.ru

Podělte se s námi o názor na tento text →