Aktuálně: 4 436 inzerátů179 743 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Kapybara

Hydrochoerus hydrochaeris

Kapybara

Hydrochoerus hydrochaeris

Kapybara

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 1,1-1,3 m
  • Hmotnost: 27-79 kg
  • Březost: 5-5,5 měsíců
  • Počet mláďat: 2-8 ks
  • Potrava: Trávy, plody
Kapybara
Kam se řadí?

Kapybara

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Caviidae - morčatovití
  • Rod: Hydrochoerus - kapybara
Kapybara
Kde žije?

Kapybara

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.01.2015, 20:00
11 186 2 minuty čtení

Tento druh, jediný zástupce stejnojmenné čeledi, představuje největšího hlodavce na světě. Kapybara je vynikající plavec a potápěč s očima, ušima a nozdrami posazenými nahoře na hlavě. Prsty má kapybara částečně spojené plovací blánou. Mláďata se rodí plně osrstěná a několik hodin po narození již běhají, plavou a potápějí se. Tento druh žije ve smíšených skupinách párů samců a samic; větší tlupy ovládá jediný samec, hájící území a vyhledávající čerstvou pastvu. Kapybary se krmí za soumraku a zrána a často plundrují obilná pole. Polední horko přečkávají ve vodě.

Tento druh dosahuje délky těla 1,1-1,3 metru, ocas má zakrnělý, hmotnost kolísá mezi 27-79 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá tento druh východní část Jižní Ameriky; objevuje se v nížinách kolem vody, hlavně navštěvuje zalesněné říční břehy, bažiny a mangrovové porosty. Živí se výhradně rostlinnou potravou, především trávami, vodními rostlinami a kůrou stromů. Také sbírají spadané plody. V honbě za potravou prohledávají listí, ale v zemědělských oblastech občas kradou melouny a zrní.

Páření probíhá ve vodě. Samice je březí pět až pět a půl měsíce a jednou či dvakrát do roka rodí 2-8 mláďat (nejčastěji 5). Hmotnost mláďat se pohybuje okolo 1,5 kg. Jsou dokonale vyvinutá, hned následující den přijímají pevnou potravu. Přesto je matka kojí ještě dva měsíce. Pohlavně dospívají v 15 měsících. Kapybary se dožívají 8- 12 let.

Názvy ve světě

Kapybara

Anglicky: Capybara, Maďarsky: Vízidisznó, Německy: Capybara, Rumunsky: Capibara

Foto: http://www.sarem.org.ar

Podělte se s námi o názor na tento text →