Aktuálně: 5 299 inzerátů170 985 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Hutia-konga

Capromys pilorides

Hutia-konga

Capromys pilorides

Hutia-konga

  • Výskyt: Kubánské ostrovy
  • Velikost: 55-60 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 4-7 kg
  • Březost: 110-140 dnů
  • Počet mláďat: 2 ks
  • Délka života: Až 11 let
  • Potrava: Listy, pupeny, květy
Hutia-konga
Kam se řadí?

Hutia-konga

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Capromyidae - hutiovití
  • Podčeleď: Capromyinae - hutie pravé
  • Rod: Capromys - hutia-konga
Hutia-konga
Kde žije?

Hutia-konga

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
3 164 2 minuty čtení

Hutia-konga je noční zvíře, má velkou hlavu, tupý čenich, zavalité tělo a krátké nohy. Silný, zužující se ocas a ostré zakřivené drápy jí pomáhají v pohybu ve větvích, když v lesích pátrá po potravě.

Hutia-konga dosahuje délky těla 55-60 centimetrů, ocasu 15-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí mezi 4-7 kilogramy.

Hutia-konga je endemitem Kubánských ostrovů, žije na hlavním ostrově a několika dalších blízkých ostrovech (Isla de la Juventud, Archipiélago de Sabana aj.) Severní populace se stahuje do mokřadů a mangrovových porostů, kde žije převážně ve větvích stromů. Jinde žijí hutie převážně na zemi a obývají širokou škálu biotopů, mlžné lesy kubánských hor, opadavé lesy i polopouštní oblasti při pobřeží.

V důsledku kácení lesů a lovu pro chutné maso početní stavy hutie stromové klesají. Na rozdíl od ostatních druhů hutií však není ohrožena vyhynutím, její populace je ohrožena jen na východě ostrova, jinde jsou stále dostatečně hojné na to, aby byly považovány za škůdce.

Páří se celoročně, samice je březí 110-140 dní a rodí nejčastěji dvě mláďata, která jsou dobře vyvinutá a brzy po narození dovedou běhat a začínají šplhat. Přesto jsou však odstavena až v 5 měsících věku. Mladé hutie pohlavně dospívají v deseti měsících, v zajetí se pak mohou dožít až 11 let.
 

Názvy ve světě

Hutia-konga

Anglicky: Desmarest's Hutia, Maďarsky: Kubai fakúszó patkány, Německy: Kuba-Baumratte, Rumunsky: Hutia cubaneză

Foto: http://www.thelastsurvivors.org

Podělte se s námi o názor na tento text →