Aktuálně: 4 327 inzerátů190 226 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Delfínec velrybovitý

Lissodelphis borealis

Delfínec velrybovitý

Lissodelphis borealis

Delfínec velrybovitý

  • Výskyt: Tichý oceán
  • Délka těla: 3 m
  • Hmotnost: 115 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
Delfínec velrybovitý
Kam se řadí?

Delfínec velrybovitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Lissodelphis - delfínec
Delfínec velrybovitý
Kde žije?

Delfínec velrybovitý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
3 279 2 minuty čtení

Štíhlý, elegantní kytovec s malými prstními ploutvemi a kratičkou ocasní ploutví je rychlý plavec, i když úplně pozbyl hřbetní ploutve a nemá ani hřeben na hřbetě. Delfínec velrybovitý je pojmenován po velrybě černé, kterou v mnohém připomíná. Je černý, jen na hrudi má bílý pruh, a mnohem štíhlejší než jeho příbuzný delfínec Peronův (Lissodelphis peronit), který žije na jižní polokouli. Delfínec velrybovitý je společenský druh, vytváří stáda o stu až dvou stech jedincích, ale někdy se shlukuje do tisícihlavých stád. Jeho plavecké produkce jsou úžasné, vyskakuje vysoko a rád se vozí na vlně před loďmi. V Japonském moři tyto delfíny loví a mnozí z nich se chytí do tažných sítí k lovu olihní používaných kolem Japonska, Tchaj-wanu a Koreje.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje kolem tří metrů, hmotnost pak dosahuje až 115 kilogramů.

Delfínec velrybovitý obývá severní Tichý oceán; konkrétně hlubší vody. Je to jediný delfín, který nemá ani náznak hřbetní ploutve.

Náleží do čeledi delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1,2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4,5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Názvy ve světě

Delfínec velrybovitý

Anglicky: Northern Right Whale Dolphin

Foto: http://marinebio.org

Podělte se s námi o názor na tento text →