Aktuálně: 4 436 inzerátů179 747 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Tchoř černonohý

Mustela nigripes

Tchoř černonohý

Mustela nigripes

Tchoř černonohý

  • Výskyt: Západ Severní Ameriky
  • Velikost: 38-43 cm
  • Hmotnost: 800-1100 g
Tchoř černonohý
Kam se řadí?

Tchoř černonohý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mustelinae - kuny
  • Rod: Mustela - lasice
Tchoř černonohý
Kde žije?

Tchoř černonohý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 06.04.2014, 13:00
7 858 2 minuty čtení

Tchoř černonohý je jeden z nejvzácnějších savců na světě, tchoř černonohý, má žlutohnědou srst a výraznou černou masku, černé nohy a špičku ocasu. Kolem roku 1950 byl považován v přírodě za vyhynulého, stejně jako jeho hlavní kořist, psouni, v jejichž podzemních norách žije. V 60. letech minulého století byl objeven v Jižní Dakotě, v zajetí rozmnožen a znovu vypuštěn do přírody.

V dospělosti dorůstá tchoř černonohý délky těla 38-43 centimetrů, ocasu 11-13 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 800 gramy-1,1 kilogramem.

Ve volné přírodě obývá západ Severní Ameriky, konkrétně prérie a křoviny s koloniemi psounů.

V zajetí bylo doposud odchováno asi 190 mláďat těchto tchořů, kteří byli vypuštěni ve Wyomingu v USA. Je považován za nejvzácnějšího severoamerického savce, v roce 1985 přežívalo jen 31 jedinců (někdy se uvádí pouhých 18). Stalo se tak v důsledku hubení psounů, kteří jsou jeho hlavní potravou, a jejichž nory mu slouží jako úkryt. Poslední žijící zvířata byla odchycena a chována v zajetí. Roku 1994 bylo v Národním parku Badlands vypuštěno 36 jedinců, v následujících letech bylo několik stovek tchořů přemístěno do psouních kolonií nacházejících se na chráněných územích. V roce 2007 existovalo v přírodě 650 kusů těchto tchořů.

V současnosti žijí v sedmi zoologických zahradách, v severovýchodní Montaně, západní Jižní Dakotě a v jihovýchodním Wyomingu.
 

Názvy ve světě

Tchoř černonohý

Anglicky: Black-footed Ferret, Německy: Schwarzfußiltis, Rumunsky: Dihor cu picioare negre, Slovensky: Tchor čiernonohý

Mohlo by vás také zajímat

Tchořík skvrnitýTchoř světlýTchoř tmavýKlokan černonohýDřepčík černonohý

Foto: http://savenaturesavehuman.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →