Aktuálně: 4 463 inzerátů179 590 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Tchořík skvrnitý

Vormela peregusna

Tchořík skvrnitý

Vormela peregusna

Tchořík skvrnitý

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Délka: 25-36 cm
  • Hmotnost: 400-700 g
  • Březost: 23-45 dnů
  • Počet mláďat: 1-8 ks
  • Potrava: Drobní hlodavci
Tchořík skvrnitý
Kam se řadí?

Tchořík skvrnitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mustelinae - kuny
  • Rod: Vormela - tchořík
Tchořík skvrnitý
Kde žije?

Tchořík skvrnitý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 894 2 minuty čtení

Tchořík skvrnitý je nejpestřeji zbarvená lasicovitá šelma - má černou, bíle nebo žlutě mramorovanou a pruhovanou srst, v obličeji výraznou černou masku kolem očí, spodek těla černý. Dlouhé tělo je pružné, s krátkýma nohama, malou plochou hlavou, tupým čenichem a zaoblenýma ušima.

V ohrožení stočí tchořík skvrnitý ocas nad tělo a uplatní tak varovné zbarvení a současně z řitních žláz vydává silný odporný zápach. Loví v noci, zrána i za soumraku hlodavce v norách, kde si také vytváří doupě.

Délka těla dosahuje u dospělých jedinců délky těla 25-36 centimetrů, ocasu 12-22 centimetrů, hmotnost 400-700 g.

Ve volné přírodě obývá tchořík skvrnitý jihovýchodní Evropu až po Mongolsko a západní Čínu; obývá suché stepi a polopouště. Žije samotářsky a vzájemná setkání bývají většinou doprovázena agresivním chováním. V případě ohrožení zaujímá typickou polohu se vztyčenou hlavou, obnaženými zuby, naježeným ocasem otočeným vzhůru a syčením. Toto chování může být zakončeno vylučováním smradlavého sekretu s podocasních žláz. Je známé také chování, kdy se v případě ohrožení dělá mrtvým.

V poslední době ubývá následkem ničení prostředí a poklesu stavu hlodavců, jeho hlavní potravy. Dříve se tchoříkovi říkalo přepáska tygrovitá.

Páření probíhá v dubnu až červnu a samice rodí jedno až osm mláďat. U tchoříka se setkáváme s opožděnou implantací oplodněného vajíčka, takže i když samotná doba březosti trvá 23 až 45 dní, mláďata se rodí až za 8-11 měsíců od páření. Tato adaptace umožňuje tchoříkovi posunout porod mláďat do nejpříznivějšího ročního období, což je jaro.
 

Názvy ve světě

Tchořík skvrnitý

Anglicky: Marbled Polecat, Německy: Tigeriltis

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga skvrnitýVaran skvrnitýŠtítonoš skvrnitýZdobenec skvrnitýOvíječ skvrnitýLinsang skvrnitýSkunk skvrnitýPancéřníček skvrnitýMlok skvrnitýRejnok skvrnitý

Foto: http://paradoxusik.livejournal.com

Podělte se s námi o názor na tento text →