Aktuálně: 4 463 inzerátů179 590 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Ovíječ skvrnitý

Paradoxurus hermaphroditus

Ovíječ skvrnitý

Paradoxurus hermaphroditus

Ovíječ skvrnitý

  • Výskyt: Asie, Čína, Filipíny
  • Délka: 43-71 cm
  • Hmotnost: 2-5 kg
  • Březost: 3 měsíce
  • Počet mláďat: 2-5 ks
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Fíky, pupeny, tráva, hmyz
Ovíječ skvrnitý
Kam se řadí?

Ovíječ skvrnitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Viverridae - cibetkovití
  • Podčeleď: Paradoxurinae - oviječi
  • Rod: Paradoxurus - oviječ
Ovíječ skvrnitý
Kde žije?

Ovíječ skvrnitý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
5 489 2 minuty čtení

Dříve se tato cibetka nazývala ovíječ malajský nebo indický. Ovíječ skvrnitý se vyznačuje šedohnědou srstí s tmavými skvrnami a pruhy na hřbetě, má velký huňatý ocas a ve tváři tmavou masku se světlými skvrnami pod a nad očima, takže trochu připomíná tchoře tmavého. Tato noční, velmi přizpůsobivá cibetka obratně šplhá a zdržuje se hlavně na stromech, někdy odpočívá i na střechách. Živí se ovocem, především fíky, okusuje pupeny a trávu a loví hmyz a drobné živočichy, dokonce drůbež.

Ovíječ skvrnitý dosahuje délky těla 43-71 centimetrů, délka ocasu 40-46 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 2-5 kilogramy.

Ovíječ skvrnitý obývá jižní a jihovýchodní Asii až do jižní Číny, Sundy a Filipíny. V přírodě obývá hlavně lesy a pralesy, ale nevyhýbá se ani parkům a zahradám ve velkých městech. Aktivní jsou převážně v noci. Dobře šplhají, ale často se zdržují na zemi, kde si vyhledávají potravu. Loví všechny drobné živočichy-hmyz, obojživelníky, plazy, ptáky a menší savce. Velkou část potravy tvoří rostlinná složka-bobule, plody, ovoce a semena. V zajetí se dožívají více než dvacet let.

Ovíječe chováme nejčastěji v párech. Na zimu musí mít k dispozici ubikaci vytápěnou na 16 -20°C. Pro pár zvířat postačuje vnitřní prostor 2x2x2 m a venkovní voliéra 3x2x2 m. K oplocení můžeme použít běžné pletivo s oky 3x3 nebo 4x4 cm, spodní část musí být zajištěná proti podhrabání. K základní výbavě patří větve na šplhání a boudy. Dále jim poskytneme duté kmeny, špalky a pařezy, které využívají jako prolézačky.

Samice rodí po tříměsíční březosti 2-5 mláďat, před porodem jí zajistíme dostatek klidu a zpočátku ji při odchovu mláďat zbytečně nerušíme. V přírodě mláďata zůstávají s matkou asi půl roku. V zajetí je mezi 3-6 měsícem věku raději odstavíme. Pohlavně dospívají do dvou let.

Ovíječi s oblibou navštěvují navrtané palmy, kde domorodci čerpají šťávu na výrobu palmového vína.
 

Názvy ve světě

Ovíječ skvrnitý

Anglicky: Asian Palm Civet, Chorvatsky: Cibetka palmašica, Německy: Fleckenmusang, Slovensky: Musang škvrnitý

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga skvrnitýVaran skvrnitýŠtítonoš skvrnitýZdobenec skvrnitýLinsang skvrnitýSkunk skvrnitýTchořík skvrnitýPancéřníček skvrnitýMlok skvrnitýRejnok skvrnitý

Foto: http://danianderson.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →