Aktuálně: 4 341 inzerátů183 115 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Linsang skvrnitý

Prionodon pardicolor

Linsang skvrnitý

Prionodon pardicolor

Linsang skvrnitý

  • Výskyt: Asie
  • Délka: 37-43 cm
  • Hmotnost: 500-800 g
  • Potrava: Všežravec, převládá maso
Linsang skvrnitý
Kam se řadí?

Linsang skvrnitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Prinodontidae - linsangové asijští
  • Rod: Prionodon - linsang
Linsang skvrnitý
Kde žije?

Linsang skvrnitý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
3 567 2 minuty čtení

Tato štíhlá šelmička se pohybuje ve větvích stromů hladce jako rtuť a s neuvěřitelným půvabem a čilostí. Linsang skvrnitý využívá zatažitelné drápy k přidržování a ocas k udržování rovnováhy a jako brzdu při šplhání. Žije samotářsky a objevuje se hlavně v noci, má velké oči, přizpůsobené k nočnímu vidění. Tmavé skvrny na oranžové srsti a pruhovaný ocas ji dobře maskují. Sestupuje i na zem, ale hlavně šplhá po stromech a když spí, ovíjí si ocas kolem těla. Linsang skvrnitý se plíží ke kořisti a zabíjí ji kousnutím do týla.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 37-43 centimetrů, délka ocasu 30-36 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 500 až do 800 gramů. Linsang skvrnitý obývá ve volné přírodě jižní a jihovýchodní Asii; konkrétně horské lesy a křoviny, ale i porosty na nižších kopcích.

Samec linsanga je dvakrát větší než samice. Zajímavé je, že nevydává typický silný pach jako jiné cibetky.

Linsang skvrnitý náleží do řádu šelem. Šelmy (Carnivora) jsou různorodý řád zahrnující okolo 260 placentálních savců. Potravu téměř všech šelem tvoří maso, některé (například kočkovití) jsou dokonce pravými masožravci, jiné (například medvědovití) jsou spíše všežravci. Hyenka a mnoho dalších se živí hmyzem. Absolutní výjimkou je panda velká, která je býložravá. Šelmy identifikujeme podle charakteristického tvaru lebky a podle chrupu s typickými špičáky a řezáky.
 

Názvy ve světě

Linsang skvrnitý

Anglicky: Spotted Linsang, Německy: Fleckenlingsang, Slovensky: Lisang škvrnitý

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga skvrnitýVaran skvrnitýŠtítonoš skvrnitýZdobenec skvrnitýOvíječ skvrnitýSkunk skvrnitýTchořík skvrnitýPancéřníček skvrnitýMlok skvrnitýRejnok skvrnitý

Foto: http://crazy-zoologist.livejournal.com

Podělte se s námi o názor na tento text →