Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Skunk skvrnitý

Spilogale putorius

Skunk skvrnitý

Spilogale putorius

Skunk skvrnitý

  • Výskyt: Severní Amerika
  • Délka těla: 24-34 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 400-1000 g
  • Počet mláďat: 2-9 ks
  • Potrava: Hmyz, malí hlodavci
Skunk skvrnitý
Kam se řadí?

Skunk skvrnitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mephitidae - skunkovití
  • Rod: Spilogale - skunk
Skunk skvrnitý
Kde žije?

Skunk skvrnitý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 09.05.2014, 20:00
5 262 2 minuty čtení

Nápadné černobíle skvrnité zbarvení tohoto skunka je upozornění pro nepřátele - sovy, kojoty a lišky - že má stále po ruce odporně páchnoucí tekutinu, kterou se brání. Bílé kresby na těle jsou u každého jedince jiné, ale vždy je bílá skvrnka na čele a bílá špička ocasu. Skunk skvrnitý se pohybuje pomalu, je všežravý, sbírá drobné živočichy, hmyz i rostlinné produkty a nevyhýbá se ani jedlým odpadkům. Přesto je skunk skvrnitý mnohem čilejší než skunk pruhovaný a bývá k vidění častěji v noci. Žije samotářsky, v zimě je však možné najít v jednom úkrytu až osm skunků. Skunk skvrnitý dovede dobře šplhat po stromech a někdy tam nachází i úkryty.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 24-34 centimetrů, ocasu 17-21 centimetrů, hmotnost tohoto druhu skunka se pohybuje od 400 gramů až po jeden kilogram. Je to samotář, živící se především hmyzem, v nouzi loví malé hlodavce.

Skunk skvrnitý se vyskytuje na východním pobřeží Severní Ameriky, od východní Kanady do severovýchodního Mexika, původní areál zasahoval od Pennsylvánie po linii tvořenou Appalačským pohořím až do Mexického státu Tamaulipas na jihu. Od roku 1940 se rozšířil i na západ do Velkých planin.

V nebezpečí stáčí tělo do podkovy proti útočníkovi a vystřikuje na něj páchnoucí tekutinu. Její pach lpí na předmětech celé týdny, na textilu měsíce i roky.
 

Názvy ve světě

Skunk skvrnitý

Anglicky: Eastern Spotted Skunk, Německy: Östliche Fleckenskunk, Slovensky: Skunk strakatý

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga skvrnitýVaran skvrnitýŠtítonoš skvrnitýZdobenec skvrnitýOvíječ skvrnitýLinsang skvrnitýSkunk jižníSkunk pruhovanýTchořík skvrnitýPancéřníček skvrnitý

Foto: http://istotyzywe.pl

Podělte se s námi o názor na tento text →