Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Skunk pruhovaný

Mephitis mephitis

Skunk pruhovaný

Mephitis mephitis

Skunk pruhovaný

  • Výskyt: Kanada až severní Mexiko
  • Délka těla: 55-75 cm
  • Hmotnost: 2,7-6,3 kg
  • Březost: 63 dnů
  • Počet mláďat: 3-5 ks
  • Délka života: 6-10 let
  • Potrava: Všežravec
Skunk pruhovaný
Kam se řadí?

Skunk pruhovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mephitidae - skunkovití
  • Rod: Mephitis - skunk
Skunk pruhovaný
Kde žije?

Skunk pruhovaný

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.04.2014, 20:00
11 093 2 minuty čtení

Úhledná hlava s malým špičatým čenichem, krátké nohy a huňatý ocas dodávají skunkovi typický, elegantní vzhled. V husté černé srsti jsou bílé pruhy, táhnoucí se od čela až na záď a přecházejí na ocas. Na čenichu je úzký bílý proužek. Jako všichni skunkové se pohybuje skunk pruhovaný poměrně pomalu a spoléhá na své varovné zbarvení a schopnost rozprašovat páchnoucí tekutinu, což jej chrání před nepřáteli, převážně výry, jestřáby, kojoty, rysy, liškami a psy. Je velmi přizpůsobivý, a proto se vyskytuje na nejrůznějších stanovištích, od prérií a smíšených lesů až po zemědělskou půdu, kde lidé vyhubili velké šelmy. Toto noční zvíře je všežravé, vybírá si potravu podle příležitosti, hlavně však různé plody. Většinou je samotář, rodiny i cizí jedinci se někdy shromažďují ve společných zimních doupatech v opuštěných norách, staveních nebo v jeskyňkách.

Dovede vydávat velmi pestrou paletu zvuků, syčí, vrčí, kvičí i jemně přede, a tím se dorozumívá s ostatními. Samci během doby páření využívají výměšky pachových žláz ke komunikaci se samicemi. Samičky si stavějí ze suché trávy a býlí hnízda, kde přivádějí na svět mláďata, která žijí s matkou až jeden rok.

Skunk pruhovaný dosahuje délky těla 55-75 centimetrů, ocasu 18-25 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 2,7-6,3 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je jižní Kanada až severní Mexiko; v těchto zemích obývá lesnaté a křovinaté kraje, zemědělská půda i lidská sídla.

V USA je skunk pruhovaný nejdůležitějším přenašečem vztekliny, a proto je v blízkosti lidí a domácích zvířat pronásledován. Přesto zatím není ohrožen, protože je to zvíře velmi přizpůsobivé a přirozeným nepřátelům se ubrání svou „chemickou zbraní“.
 

Názvy ve světě

Skunk pruhovaný

Anglicky: Striped Skunk, Holandsky: Gestreept stinkdier, Chorvatsky: Prugasti američki smrdljivac, Německy: Streifenskunk, Rumunsky: Sconcs, Slovensky: Skunk pásavý

Mohlo by vás také zajímat

Aymara pruhovanýTeju pruhovanýTesařík pruhovanýPiskoř pruhovanýSkunk skvrnitýSkunk jižníŠakal pruhovanýDelfín pruhovanýKlokan pruhovanýKuskus pruhovaný

Foto: http://kids.britannica.com

Podělte se s námi o názor na tento text →