Aktuálně: 5 297 inzerátů170 988 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Delfín pruhovaný

Stenella coeruleoalba

Delfín pruhovaný

Stenella coeruleoalba

Delfín pruhovaný

  • Výskyt: Celý svět-tropická a mírná moře
  • Délka těla: 1,8-2,5 m
  • Hmotnost: 110-165 kg
  • Březost: 12 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby, kalamáry, korýši
Delfín pruhovaný
Kam se řadí?

Delfín pruhovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Stenella - delfín
Delfín pruhovaný
Kde žije?

Delfín pruhovaný

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 27.04.2014, 20:00
4 501 2 minuty čtení

Základní modrošedé zbarvení tohoto delfína doplňují černé vzory a bílé pruhy na hřbetě a na bocích. Delfín pruhovaný je vysoce společenský kytovec, tvořící stáda - školy - od deseti až do pěti set kusů a je proslulý velkou rozmanitostí akrobatických skoků a obratů, když se společně řítí oceánem. Při delších cestách často využívají tlakové vlny, které vytvářejí velcí kytovci nebo lodě. Někdy se shromažďují po tisících, vysoko vyskakují a dorozumívají se hvízdáním.

Delfín pruhovaný dorůstá délky těla 1,8-2,5 metru, hmotnost se pohybuje v rozmezí 110-165 kilogramů.

Delfín pruhovaný obývá celý svět; objevuje se v tropických a mírných mořích.

Všude poměrně běžný, ale v posledních letech rychle ubývá. V 90. letech minulého století celou středomořskou populaci zničila virová infekce.

Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1,2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4,5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Názvy ve světě

Delfín pruhovaný

Anglicky: Striped Dolphin, Holandsky: Gestreepte dolfijn

Mohlo by vás také zajímat

Aymara pruhovanýTeju pruhovanýTesařík pruhovanýPiskoř pruhovanýSkunk pruhovanýŠakal pruhovanýDelfínec velrybovitýDelfín mexickýDelfínovec čínskýDelfínovec ganžský

Foto: http://www.pbase.com

Podělte se s námi o názor na tento text →