Aktuálně: 4 384 inzerátů184 904 diskuzních příspěvků17 889 uživatelů

Delfínovec ganžský

Platanista gangetica

Delfínovec ganžský

Platanista gangetica

Delfínovec ganžský

  • Výskyt: Povodí Indu, Gangy a Brahmaputry
  • Délka těla: 2,1-2,5 m
  • Hmotnost: 85 kg
  • Březost: 350-360 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby, korýši
Delfínovec ganžský
Kam se řadí?

Delfínovec ganžský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Platanistida
  • Nadčeleď: Platanistoidea
  • Čeleď: Platanistidae - delfínovcovití
  • Rod: Platanista - delfínovec
Delfínovec ganžský
Kde žije?

Delfínovec ganžský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 798 2 minuty čtení

Vzácný sladkovodní delfín, má nápadně široké ploutve a dlouhé, úzké zobákovité čelisti s vyčnívajícími předními zuby, které se uplatňují pří lovu kořisti, zvláště ryb. Pružný krk umožňuje ohnout hlavu v pravém úhlu při lovu potravy a rozšiřovat tak oblast echolokačních impulzů. Ačkoli vypadají skoro stejně, delfíni žijící v řece Indu se od delfínů ze soustavy Ganga - Brahmaputra liší, takže jsou považováni za zvláštní poddruhy. Oba typy žijí v malých skupinách po čtyřech až šesti jedincích, příležitostně i po třiceti a více.

Delfínovec ganžský dorůstá délky těla 2,1-2,5 metru, hmotnost se pohybuje na hranici 85 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá delfínovec ganžský Pákistán a Indii v povodí Indu, Gangy a Brahmaputry; výhradně se objevuje ve sladké vodě.

Je to jediný kytovec, který nemá čirou čočku v oku, takže je slepý. Český název čeledi je delfínovcovití.

Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1,2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4,5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Názvy ve světě

Delfínovec ganžský

Anglicky: Ganges River Dolphin

Mohlo by vás také zajímat

Delfínovec čínskýDelfínovec amazonský

Foto: http://ianimal.ru/

Podělte se s námi o názor na tento text →