Aktuálně: 4 521 inzerátů178 389 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Delfínovec amazonský

Inia geoffrensis

Delfínovec amazonský

Inia geoffrensis

Delfínovec amazonský

  • Výskyt: Povodí Amazonky a Orinoka
  • Délka těla: 2-2,6 m
  • Hmotnost: 100-160 kg
  • Březost: 350 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby
Delfínovec amazonský
Kam se řadí?

Delfínovec amazonský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Platanistida
  • Nadčeleď: Platanistoidea
  • Čeleď: Platanistidae - delfínovcovití
  • Rod: Inia - delfínovec
Delfínovec amazonský
Kde žije?

Delfínovec amazonský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.03.2014, 09:00
7 268 2 minuty čtení

Tento sladkovodní kytovec, známý jako boto nebo inie amazonská, má malé oči a žije v mělkých kalných sladkých vodách. V bahně vyhledává delfínovec amazonský kořist dlouhým štíhlým zobákem za pomoci echolokace. Má kolíčkovité přední zuby, jimiž kořist chytá a zadní zuby podobné stoličkám, jimiž drtí kraby, pancéřníčky a želvy. Je zavalitý, zbarvený živě růžově, modrošedě nebo špinavě bíle a místo hřbetní ploutve má na hřbetě jen hrb s hřebenem.

Delfínovec amazonský dorůstá délky těla 2-2,6 metru, hmotnost kolísá mezi 100-160 kilogramy.

Delfínovec amazonský obývá povodí Amazonky a Orinoka, hlavně se vyskytuje v jezerech a řekách.

Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1.2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4.5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Názvy ve světě

Delfínovec amazonský

Anglicky: Pink River Dolphin, Německy: Amazonasdelfin, Rumunsky: Delfin de Amazon, Španělsky: Delfín rosado

Mohlo by vás také zajímat

Delfínovec čínskýDelfínovec ganžskýKotul amazonský

Foto: http://nnm.me

Podělte se s námi o názor na tento text →