Aktuálně: 4 342 inzerátů189 156 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Kotul amazonský

Saimiri boliviensis

Kotul amazonský

Saimiri boliviensis

Kotul amazonský

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Délka těla: 27-32 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 0,6-1,4 kg
Kotul amazonský
Kam se řadí?

Kotul amazonský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Cebidae - malpovití
  • Podčeleď: Saimiriinae - kotulové
  • Rod: Saimiri - kotul
Kotul amazonský
Kde žije?

Kotul amazonský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 391 2 minuty čtení

Tato opička má oranžově kropenatou a černou srst, přecházející v čistě oranžovou na končetinách a spodní straně, a bílý obličej s černým čenichem. Během doby páření samec „ztloustne“ v ramenou a několik samců soupeří o větší počet samiček. Kotulové žijí ve skupinách o čtyřiceti až dvou stech jedincích. Zatím je popsáno pět druhů kotulů a většinou tvoří větší a pohyblivější skupiny než ostatní jihoamerické opice. Jsou mimořádně hlučné, plaší hmyz, aby ho mohly ulovit, a honí ostatní opice, které loví hmyz v jejich revíru.

Kotul amazonský dorůstá délky těla 27-32 centimetrů, ocasu 38-42 centimetrů, hmotnost začíná na 600 gramech a maximálně dosahuje 1,4 kilogramu.

Kotul amazonský obývá střed Jižní Ameriky; kde navštěvuje tropické pralesy a sekundární lesy, případně bažinaté porosty.

Z pěti popsaných druhů kotulů jsou nejrozšířenější kotulové amazonský a veverovitý, ten zasahuje až do severovýchodní Brazílie. Nejseverněji žije kotul rudohřbetý. Nejnověji popsaný druh (z roku 1985) je kotul Vanzoliniův.

Na základě nových vědeckých poznatků jsou upraveny taxonomické systémy a v čeledi malpovitých zůstaly zařazeny jen podčeledi malpy (Cebinae) a kotulové (Saimiriinae). Podčeledi chápani (Atelinae), mirikiny (Aotinae) a chvostani (Pitheciinae) byly povýšeny na samostatné čeledi chápanovití (Atelidae), mirikinovití (Aotidae) a chvostanovití (Pitheciidae). Do čeledi malpovitých bývá příležitostně včleněna i podčeleď kosmani (Callitrichinae), tu však máme v naší klasifikaci vedenou jako samostatnou čeleď kosmanovití (Callitrichidae).
 

Názvy ve světě

Kotul amazonský

Anglicky: Black-capped Squirrel Monkey, Německy: Bolivianischer Totenkopfaffe, Slovensky: Saimiri čiernohlavý

Mohlo by vás také zajímat

Delfínovec amazonský

Foto: http://annesstories.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →