Aktuálně: 5 299 inzerátů170 987 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Aymara pruhovaný

Bolborhynchus lineola

Aymara pruhovaný

Bolborhynchus lineola

Aymara pruhovaný

  • Výskyt: Střední a Jižní Amerika
  • Velikost: 16 až 17 centimetrů
  • Kroužek: 4,5 mm
  • Počet vajec: 3 až 6 vajec
  • Inkubační doba: 21 až 23 dnů, 2x ročně
  • Potrava: Směs semen pro malé papoušky
  • Cena: 300-400 Kč přírodní zbarvení
Aymara pruhovaný
Kam se řadí?

Aymara pruhovaný

Taxonomie

  • Soustava: Vitae - živé organismy
  • Doména: Eukaryota - jaderní
  • Nadříše: Unikonta
  • Soustava: Opisthokonta
  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Bolborhynchus - aymara
Aymara pruhovaný
Kde žije?

Aymara pruhovaný

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Lukáš Říha 16.09.2013, 15:23
97 039 3 minuty čtení

Aymara pruhovaný je malý, milý, hodný, snadno ochočitelný a tichý. Obývá Jižní a střední Ameriku. Při jeho pozorování je až neuvěřitelné sledovat, jak dokáže i půl hodiny a více být na jednom místě a ani se nehnout. Tedy alespoň moji papoušci to tak dělají. Dle mého názoru by se aymara pruhovaný mohl za nedlouho svojí oblíbeností vyrovnat andulce. Stačilo by, aby lidé věděli jaké má kladné vlastnosti. Vůbec nekřičí, jen sem tam nějaké to štěbetnutí. I hýření prachu je mnohem menší než u jiných druhů. Aymary lze také dá snadno ochočit, dokonce možná lépe než již zmiňovaného papouška vlnkovaného.

Naopak je u aymarů problém s rozeznáváním pohlaví. U Andulek se to dá poznat podle ozobí, u aymarů nikoliv. S těží se dá poznat podle vzhledu, ale není to nemožné (u některých ptáků to na pohled prostě poznat nelze). Určujícím znakem jsou ocasní pera. Samečkové mají konce per více černé než samičky. Jinak samičky mají celkově světlejší zbarvení než samečkové. Ale podle barvy peří se to dá s těží poznat, spíše pouze u přírodně zbarvených ptáků. U jiných mutací je to podle odstínu barev takřka nemožné. Další způsob jak poznat u aymarů pohlaví je buď test DNA a nebo endoskopie, to jsou nejjistější metody.

Sestavení chovuschopného páru je podle mých zkušeností těžké. Nejlepší je dát více ptáků dohromady ať si vyberou své partnery přirozeně. Když se takto utvoří pár tak je velice pravděpodobné, že bude během hnízdění a odchovu docela spolehlivý.

Optimální doba k prvnímu zahnízdění je tak deset měsíců. Myslím, že to je doba kdy se ptáci mohou naučit dobře pečovat jak o vejce, tak o mladé. Aymarové pruhovaní si hnízdo nesplétají ale vejce samička snáší na holé dno. Vajíčka jsou snášena přes jeden nebo dokonce dva dny. Bývá jich nejčastěji kolem 3 - 6. Samička sedí na vajíčkách 21 až 23 dnů. Poté se z vajíček líhnou mladí aymárkové v pořadí v jakém byla snesena vejce. Po narození jsou mláďata pokryta bílým chmýřím. Z budky vylétají asi po čtyřech týdnech a jsou ještě asi dva týdny dokrmována rodiči. Dobrý chovný pár, který je v dobré kondici může po prvním hnízděním začít s druhým. Třetímu hnízdění by se popřípadě muselo zabránit, z důvodu vysílení chovného páru.

Co se týče krmení tak aymarům pruhovaným dáváme směs pro malé papoušky, kterou doplňujeme různým ovocem, zeleninou, zeleným krmením, naklíčeným zrním a vaječnou míchanicí, občas přidáme nějaké ty vitamíny. Hlavně před snášením vajec dávejte Combinal A + D3, ten pomáhá lehčímu snášení vajec.

Aymara pruhovaný je velmi společenský a může se chovat ve společnosti i jiných druhů papoušků. Jen jde o to, aby druhý druh nebyl agresivní k nim.

Aymary můžeme chovat v kleci po párech, ale voliéra je lepší. Klec by měla být velká asi 50 cm x 50 cm x 60 cm. Budka by měla být spíše ležatého typu a tvaru kvádru.

Názvy ve světě

Aymara pruhovaný

Latinsky: Bolborhynchus lineola, Anglicky: Barred Parakeet, Německy: Katharinasittich, Dánsky: Katharinaparakit, Španělsky: Catita Barrada, Finsky: raita-aratti, Francouzsky: Toui catherine, Italsky: Parrocchetto barrato, Japonsky: sazanamiinko, Japonsky 2: サザナミインコ, Holandsky: Katharinaparkiet, Norsky: Stripeparakitt, Polsky: stokówka prazkowana, Rusky: Толстоклювый попугай Катерины, Slovensky: papagájik pásikavý, Švédsky: Katarinaparakit, Čínsky: 横斑鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Aymara andskýAymara citrónovýAymara šedoprsýTeju pruhovanýTesařík pruhovanýPiskoř pruhovanýSkunk pruhovanýŠakal pruhovanýDelfín pruhovanýKlokan pruhovaný

Podělte se s námi o názor na tento text →