Aktuálně: 4 364 inzerátů188 675 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Aymara šedoprsý

Bolborhynchus aymara

Aymara šedoprsý

Bolborhynchus aymara

Aymara šedoprsý

  • Výskyt: Východní svahy And
  • Velikost: 20 cm
  • Hmotnost: 45 g
  • Kroužek: 4,5 mm
  • Počet vajec: 6-10
  • Inkubační doba: 28-30 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 1000 Kč/ks
Aymara šedoprsý
Kam se řadí?

Aymara šedoprsý

Taxonomie

  • Soustava: Vitae - živé organismy
  • Doména: Eukaryota - jaderní
  • Nadříše: Unikonta
  • Soustava: Opisthokonta
  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Bolborhynchus - aymara
Aymara šedoprsý
Kde žije?

Aymara šedoprsý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.09.2013, 15:52
18 304 3 minuty čtení

Vzhled

Vršek hlavy tohoto papouška je černý, oči hnědé, zobák světle růžový. Hrdlo, prsa a břicho jsou světle šedé. Křidla a ocas zelený, končetiny růžové.

Ve volné přírodě se aymara šedoprsý vyskytuje na východních svazích And od La Paz po severozápadní Argentinu. Žije v křovinatých nebo zalesněných suších oblastech v blízkosti vody v párech nebo malých skupinách. Živí se plody, ovocem, bylinami a semeny trav.

V zajetí je jeho chov možný v bytové voliérce s rozměry 100 x 40 x 40 cm, stejně jako ve venkovní voliéře, kde může trávit nejteplejší měsíce. V tomto období také hnízdí. Nejvíce mu vyhovuje budka o rozměrech 17 x 17 x 30 cm. Brzy po páření samice snáší 6-10 bílých vajec, které poté zahřívá 28-30 dnů. Než opustí budku, tak je rodiče krmí 6-7 týdnů.

Krmivo

Martin Smrček, chovatel aymarů šedoprsých, krmí své svěřence následovně: krmím stejně jako ostatní malé jihoamerické papoušky směsí semen, tvořenou různými druhy prosa (40 %), lesknice (20 %), loupaného ovsa (20 %), malozrnné slunečnice (10 %), kardi (10 %) a semence ( pod 5 %). Ovšem u aymar citronových a šedoprsých se tato směs nesetkává s pochopením a dle mého pozorování všechny páry, které vlastním a které pocházejí z různých zdrojů, přijímají prakticky jen slunečnici a trochu kardi. Ostatní semena skutečně jen v době absolutní nouze (a někdy ani to ne), při omezení slunečnice se stávají málo aktivní, jsou načepýřené a měl jsem pocit, že uhynou hladem. Proto jsem směs (při vědomí si možných rizik) pro ně musel obohatit o slunečnici a její obsah jsem zvýšil asi na 30 %. Nejsou příliš nadšení ani z ovoce či míchanice. Mají přesto obden k dispozici směs nadrobno nakrájeného ovoce (základem jsou jablka a nalámané piškoty a střídavě dle momentální cenové dostupnosti pomeranče, mandarinky, hrušky, švestky, drobné bobuloviny a veškeré další ovoce a plody. Do směsi přidávám občas i máčené rozinky a pokrájené máčené či čerstvé fíky) a míchanici. Tu tvořím už řadu let ze strouhané mrkve a suché vaječné směsi, jednou či dvakrát v týdnu doplňované klíčeným zrním. Nejčastěji pšenicí nebo kupovanou směsí na klíčení, ze které ovšem aymarové vybírají jen menší část jako klíčené kardi, slunečnici a pšenici, zatímco třeba rýži paddy a luštěniny nepřijímají. K dispozici mají umělou sépiovou kost. Vitamíny přidávám do potravy naprosto sporadicky, při krmení ovocem a suchou vaječnou směsí, která je vitamíny i minerálními látkami dostatečně dotovaná, to nepovažuji za nutné.

Názvy ve světě

Aymara šedoprsý

Latinsky: Psilopsiagon aymara, Anglicky: Grey-hooded Parakeet, Německy: Aymarasittich, Dánsky: Aymaraparakit, Španělsky: Catita Aimará, Finsky: harmaa-aratti, Francouzsky: Toui aymara, Italsky: Parrocchetto della Sierra, Japonsky: yuugiriinko, Japonsky 2: ユウギリインコ, Holandsky: Aymaraparkiet, Norsky: Aymaraparakitt, Polsky: stokówka ciemnoglowa, Rusky: Бурошапочный толстоклювый попугай, Slovensky: papagájik sivohlavý, Švédsky: Sierraparakit, Čínsky: 灰顶鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Aymara andskýAymara citrónovýAymara pruhovaný

Podělte se s námi o názor na tento text →