Aktuálně: 6 311 inzerátů161 012 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Aymara andský

Bolborhynchus orbygnesius

Aymara andský

Bolborhynchus orbygnesius

Aymara andský

  • Výskyt: Peru, Bolívie, Andy
  • Velikost: 17 cm
  • Kroužek: 5,5 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 23 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Aymara andský
Kam se řadí?

Aymara andský

Taxonomie

  • Soustava: Vitae - živé organismy
  • Doména: Eukaryota - jaderní
  • Nadříše: Unikonta
  • Soustava: Opisthokonta
  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Bolborhynchus - aymara
Aymara andský
Kde žije?

Aymara andský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.09.2013, 14:45
14 169 2 minuty čtení

Popis

V dospělosti dorůstá aymara andský délky těla kolem 17 cm. Ve zbarvení tohoto druhu převládají různé odstíny zelené barvy. Pouze hlava má žlutý nádech, u samice méně výrazný. Konce křídel jsou modré. Oči mají tmavě hnědou barvu a zobák je světle hnědý, končetiny šedé. Mladí ptáci jsou zbarveni stejně jako dospělí, pouze mají kratší ocas.

Život v přírodě

Ve volné přírodě se aymara andský vyskytuje v Peru a Bolívii. Žije v párech, jen mimo dobu hnízdění v malých skupinkách. Byl ale pozorován i v hejnech přes 300 jedinců. Obývá horské lesy subtropického a mírného pásma od 3000 do 4000 metrů nad mořem. Zalétá i do křovinatých biotopů na otevřené krajině. Občas také zavítá do vesnic a zemědělské krajiny. Živí se semeny, pupeny a plody.

Chov

Ptáci nově zařazeni do chovu jsou citliví k chladu, stresu a infekci, mohou uhynout bez zjevných příčin. Chov je dobré provozovat v kolonii více párů, v takovém případě jsou nutné prostorné voliéry 5 x 3 x 2 metry. Pro hnízdění se doporučují budky s rozměry 20 x 20 x 30 cm. Samice snáší 4 - 6 vajec, ze kterých se mláďata líhnou po 23 dnech inkubace. Hnízdo opouštějí po dalších 6 - 7 týdnech.

Krmivo

Krmná dávka má být složena ze směsi semen prosa, konopí, nigeru. Chybět nesmí ani ovoce jako jablko, hruška, pomeranč, banán, granátové jablko. Ze zeleniny je vhodná mrkev, celer, fazolové a hrachové lusky a zelené listy mangoldu, hlávkového salátu, pampelišky, ptačince prostředního.

Názvy ve světě

Aymara andský

Latinsky: Bolborhynchus orbygnesius, Anglicky: Andean Parakeet, Německy: Andensittich, Dánsky: Andesparakit, Španělsky: Catita Andina, Finsky: andienaratti, Francouzsky: Toui de d'Orbigny, Italsky: Parrocchetto delle Ande, Japonsky: kunemboinko, Japonsky 2: クネンボインコ, Holandsky: Andesparkiet, Norsky: Andesparakitt, Polsky: stokówka andyjska, Rusky: Андский толстоклювый попугай, Slovensky: papagájik horský, Švédsky: Andinsk parakit, Čínsky: 安第斯鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Aymara citrónovýAymara pruhovanýAymara šedoprsýMalý münsterlandský ohařVelký münsterlandský ohařArtésko-normandský basetIslandský pesNovofundlandský pesHolandský ovčácký pudlHolandský ovčák

Podělte se s námi o názor na tento text →