Aktuálně: 4 327 inzerátů190 218 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Kuskus pruhovaný

Phalanger orientalis

Kuskus pruhovaný

Phalanger orientalis

Kuskus pruhovaný

  • Výskyt: Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy
  • Délka těla: 38-48 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1,5-2,2 kg
  • Potrava: Všežravci
Kuskus pruhovaný
Kam se řadí?

Kuskus pruhovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - Australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Phalangeriformes - kuskusové
  • Nadčeleď: Phalangeroidea
  • Čeleď: Phalangeridae - kuskusovití
  • Podčeleď: Phalangerinae - kuskusové dlouhonosí
  • Rod: Phalanger - kusu
Kuskus pruhovaný
Kde žije?

Kuskus pruhovaný

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
8 047 2 minuty čtení

Zbarvení tohoto živočicha kolísá od bílé po červenou podle lokality výskytu, žije totiž na drobných ostrůvcích. Obecně je však kuskus pruhovaný tmavé zvíře s černým pruhem podél hřbetu a spodní část ocasu samice je holá a bíle tečkovaná. Kuskus pruhovaný vypadá jako kříženec mezi lenochodem a opicí, ale je to noční tvor, uvážlivý a také obratně šplhající díky silným, chápavým prstům. Také jeho ocas je ovíjivý, a proto má spodní stranu drsnou.

V dospělosti dorůstá kuskus pruhovaný délky těla mezi 38-48 centimetry, ocas bývá zpravidla dlouhý 28-43 centimetrů. Hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 1,5 až do 2,2 kilogramů. Kuskus pruhovaný se vyskytuje na Nové Guiney, na Šalamounových ostrovech a také okolních ostrůvkách, objevuje se nejčastěji v lesích.

Krotký kuskus pruhovaný je oblíbeným domácím mazlíčkem místních obyvatel. Český název čeledi, do které náleží tento druh je kuskusovití (Phalangeridae). Je to čeleď středně velkých vačnatců většinou žijících v korunách stromů. Jsou silní a zavalití, mají dlouhý, hustě ochlupený ocas, který je u některých druhů chápavý. Oči směřují dopředu. Kuskusové žijí na stromech a první dva prsty na přední končetině směřují proti ostatním prstům, toto neplatí u rodu kusu, jehož zástupci žijí spíše na zemi. Všichni kuskusovití ale šplhají výborně. Jsou to všežravci, aktivní hlavně za úsvitu a za soumraku.

Mají dobře vyvinutý vak, který se otevírá dopředu. Obvykle mívají najednou jen jedno mládě, dvojčata jsou vzácná.
 

Názvy ve světě

Kuskus pruhovaný

Anglicky: Grey Cuscus

Mohlo by vás také zajímat

Aymara pruhovanýTeju pruhovanýTesařík pruhovanýPiskoř pruhovanýSkunk pruhovanýŠakal pruhovanýDelfín pruhovanýKlokan pruhovanýSlizoun pruhovanýTuňák pruhovaný (bonito)

Podělte se s námi o názor na tento text →