Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Šakal pruhovaný

Canis adustus

Šakal pruhovaný

Canis adustus

Šakal pruhovaný

  • Výskyt: Střední, východní a jižní Afrika
  • Délka: 81 cm
  • Hmotnost: 13-15,3 kg
  • Březost: 63 dnů
  • Potrava: Savci, plazi, mršiny
Šakal pruhovaný
Kam se řadí?

Šakal pruhovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Canis
Šakal pruhovaný
Kde žije?

Šakal pruhovaný

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
5 387 2 minuty čtení

Tento druh je zpravidla šedožlutý se světlejší spodní stranou a bílou špičkou ocasu, jméno dostal šakal pruhovaný podle nezřetelného černého a bílého pruhu na bocích. Konzumuje širší škálu potravy než ostatní šakali, vyhledává hlodavce, ptáky i jejich vejce, také ještěrky, hmyz, odpadky, zdechliny i části rostlin. Podobně jako liška obecná se nevyhýbá slídění na vesnici a bývá také často k zastižení na okrajích lesů nebo na zemědělské krajině s roztroušenými osadami.

Délka těla se nejčastěji pohybuje kolem 81 centimetrů, délka ocasu 30-41 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 13-15,3 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je střední, východní a jižní Afrika; obývá vlhčí savany, tropické lesy i zemědělskou půdu.

V dřívějších dobách uhynulo velké množství jedinců tohoto druhu na epidemii psinky. I když šakal pruhovaný dospívá ve věku 21 měsíců, mladé fenky se dost často nepáří, protože slouží v rámci smečky jako chůvy starším fenám, kterým pomáhají s výchovou jejich mláďat. Tyto chůvy navíc hlídají mladé, když jsou starší členové smečky na lovu. Tímto způsobem zvyšují šanci mláďat na přežití a zároveň i upevňují vztahy uvnitř smečky. Když samice porodí po devítitýdenní březosti mladé, což ve střední Africe probíhá v lednu a v únoru a na jihu Afriky v březnu nebo v dubnu, jsou štěňata slepá a bez chrupu. V jednom vrhu jich je tři až šest. Jsou kojena pět týdnů a po té době jsou již štěňata natolik vyspělá, že mohou své rodiče doprovázet na lov. Rodiče je sice ještě půl roku dokrmují zpola natrávenou potravou, ale ve věku zhruba 8 měsíců jsou již mláďata natolik soběstačná, že mohou opustit rodinnou smečku.

Názvy ve světě

Šakal pruhovaný

Anglicky: Side-striped Jackal, Chorvatsky: Chorvatština, Německy: Streifenschakal, Slovensky: Šakal šikmopásy

Mohlo by vás také zajímat

Aymara pruhovanýTeju pruhovanýTesařík pruhovanýPiskoř pruhovanýSkunk pruhovanýŠakal čabrakovýDelfín pruhovanýKlokan pruhovanýKuskus pruhovanýŠakal obecný

Foto: http://retrieverman.net

Podělte se s námi o názor na tento text →