Aktuálně: 4 342 inzerátů183 139 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Klokan pruhovaný

Lagorchestes conspicillatus

Klokan pruhovaný

Lagorchestes conspicillatus

Klokan pruhovaný

  • Výskyt: Severní Austrálie
  • Délka těla: 77-98 cm
  • Hmotnost: 1,6-4,5 kg
  • Březost: 29-31 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Listy, části rostlin
Klokan pruhovaný
Kam se řadí?

Klokan pruhovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Lagorchestes - klokan
Klokan pruhovaný
Kde žije?

Klokan pruhovaný

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
2 798 2 minuty čtení

Klokan pruhovaný je přizpůsoben velmi suchým oblastem, má bíle stříkanou šedohnědou srst a vydrží velmi dlouho bez vody, déle než jiný tvor jeho velikosti. Zřídka pije, protože se nepotí nebo nesupí, dokud teplota nevystoupí nad 30 °C, a moč je velmi koncentrovaná. Podle oranžových skvrn kolem očí se mu místy říká také brýlatý klokan. V noci oštipuje trávu nebo listy a hrabe pod velkými trsy spinifexu. Vytváří si tunely ve vysoké trávě, které zřídka opouští.

Klokan pruhovaný dosahuje délky těla 40-48 centimetrů, ocas bývá dlouhý 37-50 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 1,6-4,5 kilogramu.

Klokan pruhovaný obývá ve volné přírodě severní Austrálii; konkrétně tropické savany, řídké lesy a buš.

Australští farmáři vidí v klokanech především škůdce. Aby je zničili, otrávili farmáři vodu, takže v jedné oblasti v Západní Austrálii zahynulo během dvou měsíců 13 000 klokanů. Na jiné zase farmě otrávili během pěti let 90 000 klokanů a pobouřené noviny psaly: Symbol naší země krmíme strychninem. Dále farmáři věří, že mohou zahnat klokany ohněm. Také si myslí, že vypalováním se pastviny pohnojí. Vypalování však dobře snášejí nejodolnější, málo výživné trávy, které již chovaným ovcím nevyhovují, ale nenáročným klokanům stále postačují.
 

Názvy ve světě

Klokan pruhovaný

Anglicky: Spectacled Hare-wallaby

Mohlo by vás také zajímat

Aymara pruhovanýTeju pruhovanýTesařík pruhovanýPiskoř pruhovanýSkunk pruhovanýŠakal pruhovanýDelfín pruhovanýKlokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudý

Foto: http://vit-alikum.livejournal.com

Podělte se s námi o názor na tento text →