Aktuálně: 4 425 inzerátů179 596 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Klokan Doriův

Dendrolagus dorianus

Klokan Doriův

Dendrolagus dorianus

Klokan Doriův

  • Výskyt: Nová Guinea
  • Délka těla: 51-78 cm
  • Hmotnost: 8-15 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Seno, tráva, vojtěška
Klokan Doriův
Kam se řadí?

Klokan Doriův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Dendrolagus - klokan
Klokan Doriův
Kde žije?

Klokan Doriův

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 06.02.2014, 13:00
5 518 2 minuty čtení

Z deseti druhů stromových klokanů, kteří žijí hlavně na Nové Guineji a v severovýchodní Austrálii, je klokan Doriův největší. Tento druh má dlouhou, hustou hnědou srst s nenápadnými vzory na hřbetě a světle hnědý nebo krémový ocas, krátké silné nohy a dlouhé drápy, které mu pomáhají při šplhání. Dlouhý ocas udržuje rovnováhu. Na rozdíl od pozemních klokanů se všichni stromoví, tedy i tento, pohybují po zadních nohou a přidržují se větví.

Ačkoli tráví klokan Doriův hodně času na stromech, mohou chodit i rychle běhat po zemi. Tento druh je stejně jako ostatní členové čeledi ohrožen mýcením lesů a lovem.

Délka těla začíná na 51 a končí na 78 centimetrech, ocas je dlouhý v rozmezí 44-66 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 8-15 kilogramy.

Klokan Doriův obývá Nová Guineu; v této zemi je však omezen pouze na vysokohorské tropické lesy.

Díky Janu Svatopluku Preslovi jsou Češi (spolu s Chorvaty, kteří Preslovo slovo převzali) jediným národem na světě, který nemá název klokan odvozený od "gangurru" z jazyka Guugu Yimithirr. Původní název měl znít "skokan", ale ten byl již používán pro žábu.

V zajetí se klokani krmí kvalitním senem, trávou, vojtěškou, zelenou kukuřicí, větvemi stromů a keřů. Přidává se ovoce, zelenina, krmná řepa, ovesné vločky, sójový šrot, nakrájené pečivo a granulovaná krmiva pro přežvýkavce. Stromovým klokanům podáváme ve vyšší míře listnaté větve, ovoce a zeleninu.
 

Názvy ve světě

Klokan Doriův

Anglicky: Doria's Tree-kangaroo, Německy: Doria-Baumkänguru

Mohlo by vás také zajímat

Klokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenanýKlokan bažinnýKlokan horskýKlokánek králíkovitý

Foto: http://animalworld.com.ua

Podělte se s námi o názor na tento text →