Aktuálně: 4 424 inzerátů179 669 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Klokan parma

Macropus parma

Klokan parma

Macropus parma

Klokan parma

  • Výskyt: Wales, Nový Zéland, Kawau
  • Délka těla: 45-53 cm
  • Hmotnost: 2,6-5,9 kg
  • Březost: 33-36 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Listy, výhonky, plody
Klokan parma
Kam se řadí?

Klokan parma

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan parma
Kde žije?

Klokan parma

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
6 253 2 minuty čtení

Klokan parma je nejmenší člen rodu Macropus, zbarven je šedohnědě s tmavým pruhem uprostřed hřbetu a bílým proužkem na lících. Tento druh klokana má vzpřímené uši s kulatými špičkami, kratší než jiní klokani, a bílé hrdlo a břicho. Samec je o něco těžší než samice, má širší hrud’ a silnější přední nohy. Je to samotář a poměrně plachý tvor, ve dne se ukrývá v hustém podrostu a v noci se nenápadně pase na nejrůznějších bylinách, pokud možno v rostlinném krytu nebo se tiskne nízko k zemi. Jeho existence se většinou prokáže jen při mýcení lesa nebo při lesních požárech.

Dospělí jedinci dosahují délky těla od 45 do 53 centimetrů, ocas pak nabývá velikosti 41-54 centimetrů, hmotnost kolísá od 2,6 až do 5,9 kilogramů.

Klokan parma se vyskytuje na východě Nového Jižního Walesu, byl rovněž vysazen na ostrově Kawau na Novém Zélandu, v těchto zemích obývá blahovičníkové a deštné lesy s hustým podrostem.

Klokan parma byl určitý čas považován za druh v přírodě vyhynulý. Proto byly zahájeny pokusy znovu odchovat volně žijící populace zvířat, která byla dříve dovezena na Nový Zéland a z chovů zoologických zahrad. Před 30 lety byla ve východním Novém Jižním Walesu poprvé opět objevena volně žijící zvířata. V současnosti tento druh není hojný, avšak jeho přežití se zdá být zajištěno.

V Česku je klokan parma ke spatření například v ZOO Praha, Děčín, Olomouc či v Zooparku Zájezd.
 

Názvy ve světě

Klokan parma

Anglicky: Parma Wallaby, Chorvatsky: Bjelovrati valabi, Německy: Parma-Kängurus, Polsky: Walabia parma, Slovensky: Kengura parma

Mohlo by vás také zajímat

Parma obecnáKlokanomyš spinifexováKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenanýKlokan bažinnýKlokan horský

Foto: http://www.ozanimals.com

Podělte se s námi o názor na tento text →