Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Klokan horský

Macropus robustus

Klokan horský

Macropus robustus

Klokan horský

  • Výskyt: Celá Austrálie
  • Délka těla: 170 cm s ocasem
  • Hmotnost: 15-22 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
Klokan horský
Kam se řadí?

Klokan horský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan horský
Kde žije?

Klokan horský

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
4 120 2 minuty čtení

Samci tohoto klokana jsou černohnědí, samice tmavošedé. Tento klokan žije v rozmanitém prostředí, ale dává přednost skalnatým výchozům, útesům a osamělým pilířům. Ve dne se klokan horský skrývá, na pastvu vychází pozdě odpoledne a vyhledává traviny a různé listy.

Říká se mu také euro nebo wallaroo, aby se odlišil od ostatních hnědých klokanů. Zaujímá zvláštní postoj s rameny a lokty přitisknutými k hrudníku a se zdviženým zápěstím.

Klokan horský dorůstá délky těla 80 centimetrů až 1,4 metrů, ocas se pohybuje od 60 do 90 centimetrů, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje mezi 15-22 kilogramy.
Klokan horský obývá ve volné přírodě téměř celou Austrálii; navštěvuje savany, pouště, ale i tropické a mírné lesy.

Australští farmáři vidí v klokanech především škůdce. Aby je zničili, otrávili farmáři vodu, takže v jedné oblasti v Západní Austrálii zahynulo během dvou měsíců 13 000 klokanů. Na jiné zase farmě otrávili během pěti let 90 000 klokanů a pobouřené noviny psaly: Symbol naší země krmíme strychninem. Dále farmáři věří, že mohou zahnat klokany ohněm. Také si myslí, že vypalováním se pastviny pohnojí. Vypalování však dobře snášejí nejodolnější, málo výživné trávy, které již chovaným ovcím nevyhovují, ale nenáročným klokanům stále postačují. Kvalita pastvin se tak neustále zhoršuje. Vypalování pastvin se nepodařilo vymýtit dodnes a má na svědomí také zničující lesní požáry.
 

Názvy ve světě

Klokan horský

Anglicky: Wallaroo, Chorvatsky: Valaro-valabi, Německy: Bergkänguru, Slovensky: Kengura horská

Mohlo by vás také zajímat

Ara horskýPapoušek horský (kouřový)Pyrenejský horský pesBělokur horskýRejsek horskýKos horskýKonipas horskýTapír horskýPes horskýKlokanomyš spinifexová

Foto: http://www.zooeco.com

Podělte se s námi o názor na tento text →